- Det är frustrerande att inse att fördrag inte har mer makt än vad stater ger dem, skriver Natalie Lidén, ambassadör för Svenska FN-förbundet med fokus på̊ de globala målen.
Det finns i dagsläget miljontals personminor, även kallade truppminor eller landminor, som är aktiva och ligger gömda i marken. Dagligen dödas eller skadas människor allvarligt när de råkar trampa på̊ en mina som kanske glömts kvar efter ett krig. Majoriteten av de drabbade är civila, många är barn. Trots detta har några av stormakterna idag ännu inte anslutit sig till det så kallade Ottawafördraget. Detta tycker jag inte är acceptabelt!
Under 1990-talet var användningen av minor väldigt vanlig vid konflikter och sågs nästan som en norm vid krigsföring. Förändringen av denna norm fick sitt avstamp 1997 i Ottawa. Då undertecknades en konvention, det så kallade Ottawafördraget, om förhindrande av användning, lagring, produktion och placering av truppminor. Idag har 164 av FN:s medlemsländer anslutit sig till fördraget vilket tyder på en utveckling i rätt riktning. Trots denna positiva normativa förändring kvarstår det faktum att vissa stormakter ännu inte ratificerat fördraget.
För mig som studerar rättsvetenskap på Örebro universitet är det frustrerande att inse att fördrag inte har mer makt än vad stater ger dem. Jag tycker det är stormakternas ansvar att vara ett gott föredöme. Om inte de implementerar fördraget, varför skulle andra stater göra det?
Till dess att de stormakter som ännu inte anslutit sig till fördraget gör det är det tur att det finns andra aktörer som bidrar till den normativa förändringen. En viktig aktör är FN som bland annat bidrar genom det arbete som FN:s minröjningsservice UNMAS bedriver. Att Svenska FN-förbundet stöttar UNMAS arbete genom Projekt Minor känns jätteviktigt!
År 2015 antog även världens alla länder den mest ambitiösa utvecklingsagenda som någonsin skådats, Agenda 2030. Att alla länder antagit agendan är ett enormt framsteg när det gäller röjning och användning av personminor. Flera av de globala målen så som mål 16 – fredliga och inkluderande samhällen – kommer inte uppfyllas så länge det finns minor kvar. Det innebär att stormakterna måste acceptera den normativa förändring som sker i världen gällande användandet av minor. Som ambassadör för Svenska FN-förbundet hoppas jag kunna bidra till denna förändring och uppnå en minfri värld!
Natalie Lidén
Ambassadör för Svenska FN-förbundet med fokus på de globala målen