nyhet av Svenska FN-förbundet

Rekordmånga offer för landminor – men nu ökar äntligen minstödet

Landmine Monitor 2018, som nyligen lanserades i Genève, visar att det globala stödet till minhantering nu är rekordstort. Också Sveriges bistånd till minhantering ökar efter att ha mer än halverats sedan 2012. Svenska FN-förbundet, som är medlem i Internationella kampanjen för ett förbud mot landminor, efterlyser ett långsiktigt svenskt åtagande.

Sverige minskade sitt minrelaterade bistånd från 6,5 miljoner dollar 2016 till 5,2 miljoner dollar (44 miljoner kronor) förra året. Det framgår av rapporten Landmine Monitor 2018 som lanserades av Internationella kampanjen för ett förbud mot landminor (ICBL) i FN i Genève i tisdags. Under den senaste femårsperioden har Sverige nästan halverat sitt minstöd, från 73,1 miljoner dollar under perioden 2008-2013 till 38,4 miljoner dollar under åren 2013-2017.

Sveriges regering meddelade i början av 2018 att man tillskjuter nästan 40 miljoner dollar för minstöd under de kommande tre åren. Svenska FN-förbundet efterlyser en långsiktig satsning.

Alla minor ska vara röjda till 2025

– Svenskt minstöd har halkat efter vilket vi har påtalat under en rad år. Vi hoppas att årets nysatsning innebär att trenden vänder och att Sverige på sikt är med och möter det internationella behovet. Uthållighet krävs om målet att röja alla minor till 2025 ska nås, kommenterar Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson.

Icke-statliga väpnade grupper står för den huvudsakliga användningen av minor i dag. För tredje året noterar Landmine Monitor ett exceptionellt stort antal minoffer. Under 2017 dödades minst 2 793 personer av minor. Av dessa var en överväldigande del, 87 procent, civila. Nära häften (47 procent) var barn. Konflikterna i Afghanistan och Syrien orsakar över hälften av alla skador och dödsfall.

Landmine Monitor 2018 redogör för kalenderåret 2017. Uppgifter fram till oktober 2018 har tagits med när det varit möjligt.

Svenska FN-förbundet, som är medlem i Internationella kampanjen för ett förbud mot personminor, driver projektet Minor som stödjer FN:s minröjningsorganisation Unmas och dess arbete i Demokratiska republiken Kongo.

Vill du göra en insats för att stödja minröjning och rehabilitering för offer för personminor? Ge ett bidrag till Svenska FN-förbundets projekt Minor!

Ladda ned Landmine Monitor 2018.

Om Sverige på ICBL:s webbplats

Taggar

Bistånd & utveckling Krig & fred Mänskliga rättigheter
Annons