av Artikel2

Cirkulär Jul

Foto: Max Gustavsson
nyhet

Julen är den högtid på året som belastar klimatet mest. Vi konsumerar som aldrig förr. Men det behöver inte vara så! Nu startar Emmaus Stockholm en kampanj som uppmuntrar konsumenter att fira en cirkulär jul – där julklapparna är unika second hand-fynd, kläderna är vintagepärlor och julduken är gjord av omsydda gardiner.

Det återvunna plagget som utsågs till årets julklapp 2018 signalerar att vi konsumenter blir allt mer medvetna. Det finns en ökande oro för textiliers negativa påverkan på miljö och klimat. Under december månad driver Emmaus Stockholm en kampanj som går under namnet Cirkulär Jul. Syftet med kampanjen är att uppmärksamma fler konsumenter om fördelarna med att byta, låna, hyra och handla begagnat. 

- Vi vill helt enkelt hjälpa konsumenter på traven till att bli mer medvetna i sina val och köp. Vi vet att julhandeln utgör en stor belastning på klimatet och genom kampanjen vill vi inspirera konsumenter att fira en cirkulär jul i år, säger Frida Dunger Johnsson, verksamhetsledare på Emmaus Stockholm.

Föreläsningar, workshops och inspiration

Kampanjen startar med att Emmaus Stockholm deltar i mässan Schysst Jul under första helgen i december för att informera om hållbara alternativ och erbjuda fairtrade-produkter till försäljning. Under kampanjen arrangerar Emmaus Stockholm en inspirationsföreläsning och workshop i butiken vid Slussen för att öka kunskapen om hållbar konsumtion och sprida smarta knep för remake. Deltagarna får med sig praktiska verktyg för hur de kan förlänga livslängden på sina plagg.

Den som vill låta sig inspireras av cirkulära alternativ kan också följa organisationen i sociala medier. På organisationens Instagram-konto kommer dagens hållbara julklapp publiceras varje dag fram till julafton.

Återanvändning och återvinning för att minimera miljöpåverkan

Kunskapen om textiliers påverkan på miljön är i dag begränsad i Sverige. Målet med kampanjen är därför att sprida information och skapa inspiration. I dag hamnar i genomsnitt 7,5 kg textilier per person och år i soporna bara i Sverige. Ur ett miljöperspektiv är att slänga kläder i soporna det sämsta alternativet. Om textilier användes tre gånger så lång tid som i dag skulle den totala miljöpåverkan av produktionen minska med upp till 70 procent. 

- Våra konsumtionsmönster sätter en enorm press på våra gemensamma resurser. Vårt gamla sätt att producera, använda och slänga kommer inte hålla. Vi vill bidra till att jordens resurser fördelas mer rättvist, säger Frida Dunger Johnsson.

Till skillnad från den linjära ekonomin som kännetecknas av slit-och-släng bygger den cirkulära ekonomin på att material återanvänds eller återvinns om och om igen. Målet är att säkra en så låg miljöpåverkan som möjligt genom resursminimering och effektiv resursanvändning. 

- För den som vill hoppa på second hand-tåget finns det en uppsjö av hållbara julklappar i våra butiker vid Slussen. Vi hoppas att kampanjen kan inspirera konsumenter till att fira en cirkulär jul i år. Det är snällt både mot miljön och plånboken, säger Frida Dunger Johnsson.

Taggar

Klimat & miljö
Annons