Världen av Svenska FN-förbundet

Hopp om fred och rättvisa i Sudan

Fredsavtalet i Sudan ger hopp för befolkningen i det krigshärjade landet. Nu måste ansvariga för den långvariga konflikten ställas till svars.

FN:s särskilde rådgivare för Sudan Nicholas Haysom välkomnade i helgen utvecklingen i landet som efter decennier av konflikt och hårdfört militärstyre nu har fått ett fredsavtal. I helgen undertecknades en politisk överenskommelse som innebär att landet ska övergå till en civilledd regering inom en treårsperiod.

Svenska FN-förbundet välkomnar utvecklingen.

– Förhoppningsvis ser vi nu slutet på trettio års diktatur och blodig konflikt i Sudan. Landets diktator Omar al-Bashir har inte bara misslyckats att skydda sin befolkning från övergrepp utan har också själv varit drivande. En ny ledning för Sudan måste överlämna al-Bashir till internationella brottmålsdomstolen ICC, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Sudan ska under övergångstiden styras av ett civilt-militärt övergångsråd. Abdalla Hamdok, tidigare chef för FN:s ekonomiska kommission för Afrika, har enligt nyhetsrapporter nominerats till uppdraget som landets nästa premiärminister.

Taggar

Krig & fred