6 böcker som har förbjudits i världen

6 böcker som har förbjudits i världen. Foto: Unsplash/Jason Wong
Världen

Vilka ämnen i litteraturen blir ofta censurerade eller förbjudna? Hur bidrar politiska krafter till censureringen av litteratur? Vi listar 6 böcker som någon gång har censurerats eller förbjudits för dess innehåll runt om i världen.

Hbtqi relaterade ämnen, rasism, eller kritik mot det politiska systemet, är ofta förekommande anledningar till att böcker censureras eller förbjuds. PEN International är en världsomspännande organisation för författare som verkar för yttrandefrihet i världen. Enligt PEN America var de mest censurerade ämnena i amerikanska skolor relaterade till hbtqi och rasism. 41% av alla böcker som förbjöds under 2021 till 2022 innehöll hbtqi teman eller en huvudkaraktär som representerade hbtqi. 40% av alla förbjudna böcker hade en svart huvudkaraktär, och 29% av böckerna diskuterade rasism.

Vad är förbjuden litteratur?

Förbjuden litteratur definieras av Svenska PEN som ”en bok som någon tycker att ingen annan ska få läsa. Det kan innebära att en bok inte får ges ut eller säljas, att innehållet censureras eller att den plockas bort från skolor och bibliotek”.

Svenska PEN uppdaterar regelbundet deras lista över förbjuden litteratur , där böcker som har motverkats av statliga myndigheter, polisen, föräldraorganisationer, rektorer, religiösa samfund eller liknande har samlats. Vi kollar närmare på 6 av böckerna på listan.

  • The Hate U Give av Angie Thomas (2017)

Boken The Hate U Give behandlar ämnen som strukturell rasism och polisvåld genom skildringen av den 16-åriga huvudpersonen Starr Carter. Under en rutinmässig trafikkontroll blir hennes barndomsvän Khalil ihjälskjuten av en vit polis, och Starr är det enda ögonvittnet. Starr väljer att vittna i Khalils rättegång för att konfrontera polisvåldet och den strukturella rasismen.

Boken har sedan den släpptes plockats bort från flera bibliotek och skolor i USA. I delstater som Texas, South Carolina och Pennsylvania har boken förbjudits för sitt explicita språk och behandlingen av ämnet polisvåld och rasism. Motståndare menar att skildringen bidrar till polishat och därför inte är lämplig i skolbibliotek.

  • Persepolis av Marjane Satrapi (2000)

Persepolis skildrar Marjis uppväxt före och efter den iranska revolutionen i Iran 1979. Marji blir inspirerad av Karl Marx när revolutionen tar fart och ifrågasätter motsägelsefullheten med att kämpa för frihet och socialism samtidigt som man underkastar sig Gud. Boken skildrar de politiska förändringar som har format dagens Iran, och fick återigen spridning efter protesterna mot Masha Jina Aminis död i september 2022.

Boken har förbjudits i delar av USA på grund av det våldsamma innehållet och skildringen av politiska konflikter. Boken har även censurerats i Iran på grund av dess kritik mot revolutionen och det nuvarande politiska systemet.

  • Heartstopper av Alice Oseman (2016)

Boken Heartstopper skildrar en kärlekshistoria mellan två tonårspojkar. Boken, som blev en succé i Storbritannien, hade även premiär som Netflix serie förra året.

I Ungern däremot, är boken förbjuden från att säljas öppet i bokaffärer, och måste i stället säljas omsluten av svart plast. I juli 2023, blev bokhandlaren Lira bötfälld på 360 000 kr för att ha sålt boken utan omsluten förpackning.

Orsaken till detta är Ungerns anti-hbtqi lag som infördes 2021. Lagen förbjuder förekomsten av homosexuella personer i material för minderåriga, för att minska tillgången till material som ”uppmuntrar homosexualitet”. Lagen har fått stark kritik från EU, som menar att lagen går emot EU:s grundläggande värderingar och principer.

Även i Turkiet måste boken säljas i bruna kuvert med texten ”farligt för barn” på grund av att huvudkaraktären är hbtqi.

  • Dogs of Europe av Alhierd Bacharevič (2019)

I Belarus är yttrandefriheten minimal och regimkritiker fängslas. Alhierd Bacharevics bok Dogs of Europe skildrar en framtida dystopi där Ryssland har övertagit länder i Europa och blivit en supermakt. Boken blev konfiskerad 2021 och är ett år senare, officiellt förbjuden av Belarus regering för dess ”extremistiska” innehåll. I år stod det klart att de konfiskerade böckerna skulle förstöras av en skördetröska. I ett Facebook-inlägg, kritiserade Alhierd den icke-befintliga reaktionen från Europa om censureringen av litteratur i Belarus.

Den belarusiska författaren och Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj, har även hon blivit censurerad i sitt hemland för sin regimkritik. Hon får inte publicera böcker eller medverka i radio, TV och tidningar. Sedan 2022 utreds Aleksijevitjs böcker för extremism av den belarusiska staten. Hon bor för tillfället i exil i Berlin.

  • Gender Queer av Maia Kobabe (2019)

Boken Gender Queer är en samling tecknade serier om att kämpa för att hitta sin könsidentitet. Kobabe tyckte att det inte fanns ord för att förklara hur man som person kämpar med sin könsidentitet, och började därför rita bilder. När hennes teckningar fick spridning på sociala medier släppte hon en hel bok med just detta.

2021 spreds boken i media på grund av att ett flertal skolor i USA hade tagit bort den från biblioteken. Anledningen var att boken ansågs vara sexuellt explicit och inte lämplig för elever att läsa. Författaren Maia har dock försvarat boken och menar att boken inte är rekommenderad till barn, utan till tonåringar och vuxna som kämpar med sin könsidentitet. I och med kontroversen toppade boken listan av förbjudna böcker 2021 och 2022 enligt American Library Associations lista.

  • This Book is Gay av Juno Dawson (2014)

Juno Dawson skrev boken This Book is Gay för att fylla en lucka inom sexualundervisning för hbtqi elever. Juno arbetade som lärare inom sexualundervisning och blev tillfrågad att skapa en informativ bok för hbtqi elever.

Boken rankades på tionde plats på listan över förbjudna böcker 2022 enligt American Library Association. Boken blev kontroversiell i USA, då konservativa grupper har försökt motverka förekomsten av hbtqi relaterade ämnen i skolbiblioteken. Boken tar även upp ämnen liknande sexualundervisning, ett ämne som inte finns i skolan i delar av USA. Motståndarna till boken anser att innehållet är för sexuellt explicit för att tillåtas i skolan. Juno menar dock att boken är till för unga vuxna som identifierar sig som hbtqi och vill få tillgång till samma sexualundervisning som andra elever får.

Se hela listan över förbjuden litteratur här.

Taggar

Demokrati Jamstalldhet Manskliga-rattigheter