av Naturskyddsföreningen

5 sätt att klimatmaxa dig själv

Livsstil

Res som en tjej, ät som en tonåring och tänk som en förälder. Här är Naturskyddsföreningens pyttelilla to do-lista för dig som vill klimatmaxa.

1. Res som en tjej

Vilka reser klimatsmartast i Sverige? Jo, kvinnorna. De flyger hälften så mycket som männen och åker 30 procent mindre bil. Tjejerna har också åkt mer kollektivt och damerna har cyklat mest, men på den fronten verkar männen äntligen ha kommit i kapp.

Vilket resande satsar då staten på? Bilen får den absolut största biten av infrastrukturbudgeten. Numera får flyget betala en skatt, om än en låg sådan. Cykeln däremot får mindre än en procent av kakan - fastän var tionde resa sker på hoj.

Orättvist, omodernt och ofräscht tycker vi. Det är dags att resa tjejigare.

2. Ät som en tonåring

Nästan var femte tonåring är vegetarian eller vegan. Nu tycker vi visserligen att betesdjur behövs eftersom de håller markerna öppna så att naturen kan krylla av viktiga växter, insekter och djur. Men idag äter gemene svensk så mycket kött att det hotar både klimatet och folkhälsan. Och djuren har det inte heller så kul när vi ska pressa priser och moffa i oss kött.

Så låt dig inspireras av en vegotonåring – frossa i godsaker från växtriket och trappa ned på kött och mejeriprodukter. Då har du dessutom råd att köpa riktigt fint ekologiskt kött eller svenskt naturbeteskött, när det väl blir dags för en bit.

3. Sola som en tysk

Tyskarna är galna i solenergi. Italienarna och tjeckerna också. Låt oss bli härmapor! Smacka upp solceller på huset, garagetaket eller sommarstugan. Eller låt solen komma in genom dina eltuttag istället. Fixa el märkt med Bra Miljöval. Då slipper du koka te och kolla fejjan med hjälp av miljöförstöring. Istället får du schysst el baserad på sol, vind och vatten.

Dyrt? Absolut inte. Det kostar bara 60 kr mer för en genomsnittlig lägenhetsinnehavare att ha el märkt med Bra Miljöval. Per år!

4. Snåla som en smålänning

Låter det deppigt att snåla? Tvärtom, det är en lyckoinvestering. Forskning visar att människor som drar ned på överflödig konsumtion, efter att ha fått sina grundläggande behov tillfredsställda, känner sig lyckligare. Och just nu slösar den rika befolkningen så mycket med planetens resurser att vi riskerar klimatkaos.

Om nu myten om smålänningarna vore sann så är det dags att inspireras av deras sparsamhet. Så börja snåla. Med prylar. Med el. Med kläder du ändå blir less på nästa år. Med mat (vi svenskar slänger massor, istället för att äta upp den). Och bli lite lyckligare på köpet.

5. Tänk som en förälder

Visst är det härligt att leva i nuet? Att göra det som känns kul, bekvämt och enkelt i stunden utan att tänka på konsekvenserna. Att ta bilen istället för att cykla den där korta sträckan, att slänga mat som egentligen skulle kunna sparas, eller att köpa importerat kött som kanske är jättebilligt men som också kan ha bidragit till höga utsläpp.

Då kan det vara värt att höra morsans eller farsans röst i bakhuvudet: "Tänk om alla skulle göra så där, hur skulle världen se ut?". Grejen är, att varje gång du lägger manken till för planeten bidrar du till en ljusare framtid för oss alla. Inte så dumt, eller hur!

Vill du driva på utvecklingen ännu mer?

  • Gör klimatfrågan kokhet i sociala medier genom att dela och gilla inlägg om klimatet. Ett extra plus om du ser till att en politiker får nys om ditt engagemang.
  • Lite blyg? Ont om tid? Gå med i Naturskyddsföreningen så blir du uppbackad av Sveriges största och äldsta miljöorganisation med 226 000 medlemmar. Vi granskar makten, skapar debatt och träffar svenska beslutsfattare varje vecka. Ju fler som är med oss, desto större tryck får vi. NU KÖR VI!

Taggar

Klimat & miljö