av Svenska FN-förbundet

FN:s nya klimatrapport: Även du kan påverka!

nyhet

Det är lätt att känna sig uppgiven efter att ha läst den senaste rapporten från FN:s klimatpanel. Ändå finns det hopp och konkreta åtgärder – men de kräver ledarskap. I väntan på det kan du och jag dra vårt strå till stacken.

IPCC konstaterar att snabba och omfattande samhällsförändringar krävs om den globala uppvärmningen ska stanna vid 1,5 grader. En grads global uppvärmning leder redan i dag till extremväder, höjda havsnivåer och krympande havsis, enligt rapportförfattarna. Små ö-nationer, torra regioner och de minst utvecklade länderna riskerar att drabbas värre än andra. Värmeböljor kan leda till att fler dör av sjukdomar som malaria och dengue-feber. Risken att ökad uppvärmning kommer att påverka människors hälsa negativt är lägre vid 1,5 grader än vid 2 grader.

Enligt SOM-institutets senaste mätning är svenskarna just nu mest oroade över klimathotet. Jag gillar Världsnaturfonden WWF:s tips om de fem B:na som kan göra alla lite klimatsmartare:

  • Bilen: åk mindre bil, res klimatsmart och rör på dig dubbelt så mycket.
  • Biffen: minska din köttkonsumtion och öka kraftigt intaget av gröna proteiner.
  • Bostaden: välj förnybar el som solceller och energieffektivisera ditt hem.
  • Börsen: se över ditt sparande och investera klimatsmart.
  • Butiken: konsumera klokare och använd cirkulära och digitala tjänster.

Allt det här är bra för både dig och planeten. På nätet finns en mängd tester där du kan undersöka just din klimatpåverkan. Kolla in till exempel Klimatkalkylatorn!

Petra Hallebrant
Generalsekreterare, Svenska FN-förbundet

Taggar

Klimat & miljö
Annons