Världen av

Världens tio sämsta länder att arbeta i 2019

I allt fler länder är det livsfarligt att höja rösten och försvara sina rättigheter. Under 2018 mördades 53 fackligt aktiva i tio länder. Våldet ökar och yttrandefriheten kränks.
– Att allt fler arbetstagare riskerar att utsättas för våld på grund av sitt fackliga engagemang och viljan att förbättra villkoren på jobbet är orimligt, säger Sofia Östmark, kanslichef på Union to Union.

Årets Global Rights Index mäter hur grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet respekteras i 145 länder. Siffrorna pekar mot en mycket farlig utveckling: demokratin och yttrandefriheten är hårt ansatt i 54 länder, i 52 länder utsätts arbetstagare för våld och på ett år har antalet länder, där det förekommer massarresteringar av arbetstagare, ökat från 59 till 64.

– Utvecklingen går åt fel håll, säger Sofia Östmark, kanslichef på Union to Union, i ett pressmeddelande.

– Sverige som biståndsaktör måste tydligare stärka satsningen på fackens globala arbete. Människor kan förbättra sina villkor och uppnå riktiga levnadslöner först när de samarbetar och organiserar sig. En väl fungerande social dialog är verktyget för att FN:s globala mål för hållbar utveckling ska bli verklighet.

Här är listan över världens tio värsta länder för arbetstagare 2019:

  1. Algeriet
  2. Bangladesh
  3. Brasilien
  4. Colombia
  5. Filippinerna
  6. Guatemala
  7. Kazakstan
  8. Saudiarabien
  9. Turkiet
  10. Zimbabwe

Enligt rapporten dödades 53 fackligt aktiva i tio länder under 2018

– Vi säger att det är nog nu. Människors frihet och demokratiska rättigheter är i allvarlig fara på många håll och att människor fortsätter att mördas för sitt fackliga engagemang är mycket oroande. Världen behöver ett fortsatt och konkret stöd från och till den svenska fackföreningsrörelsen för att kunna vända utvecklingen rätt, och rädda demokratin, skriver Göran Arrius, ordförande Saco, Eva Nordmark, ordförande TCO, Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO och Sofia Östmark, kanslichef, Union to Union i en debattartikel i tidningen Omvärlden.

Det här kan du göra!

  • Gå med i facket

Om du redan är medlem, värva en kollega. Genom ditt fackliga medlemskap stöttar du kollegor i länder där fackliga rättigheter fortfarande inte är en självklarhet. De svenska facken är del av en global facklig rörelse som samarbetar i solidaritet. Många förbund bidrar med biståndsmedel till systerorganisationer (bland annat via Union to Union) och utkräver ansvar av företag och regeringar där fackliga rättigheter kränks i andra länder.

  • Påverka beslutsfattare

Det är viktigt att trycka på politiker och beslutsfattare för att de ska förstå att svenska aktörers agerande i andra länder är av högsta prioritet: vem och hur kan du påverka? Du kan även skriva under internationella protestbrev till stöd för fackliga rättigheter. Du hittar många fackliga kampanjer här: www.labourstart.org

  • Var en aktiv konsument

Du kan vara aktiv konsument både privat, på jobbet och i föreningslivet. Om alla frågar efter schysta villkor och visar miljömedvetenhet måste leverantörerna lyssna. Handla Fairtrade när det går och föreslå för din arbetsplats att ni blir "Fairtrade på jobbet". Märkningen innebär att arbetstagarna har rimlig lön och fackliga rättigheter: www.fairtrade.se. Se även till att du och din arbetsplats agerar medvetet när ni reser till andra länder där arbetsrätten är sämre: www.schystresande.se.

Taggar

Försörjning Global ekonomi Mänskliga rättigheter