Plugga av

Praktiken som ger fördjupad kunskap kring fackligt utvecklingsarbete

Isabelle och Stina deltog i Union to Unions praktikantprogram 2019. Foto: Martin Falkman

För Isabelle Olausson och Stina Pettersson innebar utlandspraktiken med Union to Union både utmaningar och lärdomar. Båda är eniga om att de lärde sig väldigt mycket under sina fyra månader.
- Jag fick kött på benen till mycket av det jag tidigare pluggat och som jag är intresserad av, säger Stina Pettersson.
 

Som praktikant bär du med dig teoretisk kunskap till din nya arbetsplats. Denna förkunskap kompletteras snabbt när du landar i en ny verklighet.
- Man får en helt annan kunskap om ett land eller en region när man faktiskt är där, konstaterar Isabelle Olausson.

Isabelle gjorde sin praktik på det globala industrifacket IndustriALL:s regionkontor i Kuala Lumpur, Malaysia. Bland hennes arbetsuppgifter fanns att skapa innehåll till en ny webbplats, men också att vara med på möten och konferenser, där man exempelvis lyfte idéer kring facklig utveckling.

Nya och fördjupade lärdomar är något Stina Pettersson, som gjorde sin praktik på IndustriALL:s regionkontor i Johannesburg, Sydafrika, också pekar på.
- Du knyter så många kontakter, konstaterar Stina. Det ligger mycket personlig utveckling i det – i att finna nya sammanhang, prata med folk, lära sig saker.

- Jag fick kött på benen till mycket av det som jag tidigare pluggat och som jag är intresserad av.

Stina arbetade, i likhet med Isabelle, med både kommunikation och administration. Hon skrev även ett policyförslag kring organisationens miljöarbete. Båda var också involverade i att planera och genomföra flera större konferenser, bland annat för unga fackligt engagerade.
- Det pågår en föryngringsprocess bland facken i Södra Afrika. IndustriALL försöker stärka ungdomen, och även komma in på nya arbetsmarknader där det inte jobbar så mycket äldre personer, konstaterar Stina.

Har ni några bra tips som ni vill ge den som vill åka på praktik?

- Praktiken är ett bra sätt för att under en begränsad tidsperiod verkligen fördjupa sin kunskap om situationen i olika länder, säger Isabelle Olausson.

-När man väl är där … mitt tips är att hitta grupper som är intresserade av samma saker som du. Men inte bara det: våga också göra saker själv, det är en del av upplevelsen. Och det gör dessutom att du lär känna en massa människor!

Läs mer och ansök

Taggar

Försörjning Global ekonomi Mänskliga rättigheter