Genom hot om veto har USA försvagat en FN-resolution om sexuellt våld i konflikt. Det amerikanska agerandet är oacceptabelt, säger Svenska FN-förbundet.
FN:s säkerhetsråd antog på tisdagen en resolution om sexuellt våld i konflikt, ett problem som har uppmärksammats allt mer under senare år. Resolutionen föregicks av utdragna diskussioner till följd av amerikanska krav på att skrivningar om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) för våldtäktsoffer skulle tas bort. USA krävde också att referenser till en tidigare FN-resolution som nämner just SRHR skulle raderas.
Till slut fick amerikanerna gehör för sina krav och resolutionen kunde därmed antas med 13 ja-röster. Ryssland och Kina avstod.
Svenska FN-förbundet är starkt kritiskt till USA:s agerande.
"Ett slag i ansiktet på flickor och kvinnor som utsätts för våldtäkt i krig"
– Det amerikanska agerandet är fullständigt oacceptabelt och ett slag i ansiktet på flickor och kvinnor som utsätts för våldtäkt i krig. Omvärlden måste nu reagera på Trump-administrationens upprepade attacker på kvinnors rättigheter. Inte minst Sverige, med sin feministiska utrikespolitik, måste öppet och tydligt protestera mot det amerikanska agerandet, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Omröstningen i FN:s säkerhetsråd föregicks av högtidlighållande av resolution 1888 som för tio år sedan inrättade den särskilda rådgivaren om sexuellt våld i konflikt, ett uppdrag som Margot Wallström hade först. Därefter vittnade en rad höga FN-representanter om sina möten med offer för sexuellt våld i konflikt.
Flera medier har under en tid rapporterat om att USA nu stärker sin så kallade Mexico City policy som undantar organisationer som utför eller förespråkar aborter från rätten till amerikanska bidrag. Som resultat har bland andra FN:s befolkningsfond UNFPA förlorat stora summor.
Både regeringar och frivilligorganisationer har uttryckt stark kritik mot USA:s agerande inför omröstningen i säkerhetsrådet. Till dem som har understrukit offrens situation hör fredspristagarna Dennis Mukwege och Nadia Murad som båda arbetar för våldtäktsutsatta kvinnor i konflikt.
Svenska FN-förbundet stödjer FN:s befolkningsfond UNFPA och dess arbete i norra Etiopien genom projekt Flicka.