nyhet av Olof Palmes Internationella Center

Turkiet: Känd människorättsaktivist förbjuds lämna landet

Eren Keskin, chefredaktör och internationellt prisbelönt advokat.

Eren Keskin, chefredaktör och internationellt prisbelönt advokat med fokus på mänskliga rättigheter, har i samband med en rättsprocess belagts med utreseförbud. Därmed bekräftas den negativa utvecklingen ifråga om yttrandefrihet i landet.

Keskin har gjort sig känd som juridisk försvarare av diskriminerade grupper i Turkiet, däribland etniska minoriteter och hbtq-personer. Som aktivist och opinionsbildare har hon prisats internationellt och får även stöd från bland annat Palmecentret för att ge juridisk assistans till våldsutsatta kvinnor.

Eren Keskin är också en av tidningen Özgür Gündems chefredaktörer. Sedan årsskiftet har tidningen blivit föremål för 47 rättsutredningar. 22 åtal har väckts sedan förra sommaren, bland annat för förtal av president Recep Tayyip Erdoğan. Flera rättsprocesser riktar sig direkt mot Keskin, som riskerar fängelsestraff. En utredning rörande terrorpropaganda har nu lett till att hon har belagts med utreseförbud. Rättsprocesserna anses vara politiskt motiverade.

– Özgür Gündem kritiserar alltid statens officiella politik, särskilt när det gäller kurdfrågan (…) Tidningen stödjer inte våld, tvärtom är den själv utsatt för våldet, kommenterar Keskin i den egna tidningen. Özgür Gündem är de svåra tidernas tidning. På 90-talet var vi måltavla för den djupa staten och våldet. Tyvärr fortsätter vi att vara det, menar hon.

Nyligen uttalade sig president Erdoğan om att terroristdefinitionen bör breddas för att även innefatta personer som ”gör terrorn möjlig”. Det skulle innebära att exempelvis journalister och akademiker som utövar sitt yrke kan terroriststämplas. Det höjda tonläget och att stora delar av oppositionen misstänkliggörs av landets ledning gör att risken anses vara stor att Keskin döms.

– Rättsprocessen uppfyller inte principen om opartiskhet på något sätt, menar Keskin. Jag kommer inte att sluta kämpa, tillade hon på en presskonferens.

Turkiet har en lång historia av bristande respekt för yttrandefrihet. Situationen har förvärrats markant på senare tid. Exempelvis har mediehus satts under tvångsförvaltning, redaktioner och medarbetare utsatts för våld samt regeringskritiska journalister arresterats. Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex placerar Turkiet på 149:e plats. Även civilsamhällesaktörer, akademiker och jurister hör till grupper som har fått allt svårare att verka fritt.

Keskins fall följs av ett flertal människorättsorganisationer, däribland İnsan Hakları Derneği (IHD) där hon själv är aktiv sedan 1989. I ett gemensamt uttalande från IHD:s och människorättsstiftelsen Türkiye İnsan Hakları Vakfıs Istanbul-sektioner klargjordes att Keskin sedan 30 år är en ”symbol för mänskliga rättigheter” och att hon nu utsätts för godtyckliga övergrepp, likt Özgür Gündems övriga journalister.

Keskin har vid två tillfällen, 1994 och 2001, utsatts för väpnade attacker. Redan 1995 dömdes hon till 30 månaders fängelse och böter för att ha använt benämningen ”Kurdistan” i en artikel. Keskins arbete för mänskliga rättigheter har belönats med staden Aachens fredspris 2004 och Theodor Haecker-priset i Esslingen 2005.

Taggar

Mänskliga rättigheter