Transpersoners rättigheter hotas – så försvarar vi dem

Världen

Transpersoners grundläggande mänskliga rättigheter har blivit allt mer omdebatterade. Gruppen utmålas som ett hot och utsätts för hat och våld världen över.

Transpersoners rättigheter är en fråga om liv och död. 327 transpersoner mördades mellan oktober 2021 och september 2022. I Sverige har mer än hälften (57 %) av alla transpersoner i åldern 15-19 år övervägt suicid vid minst ett tillfälle under de senaste 12 månaderna.

Transpersoner har också blivit en måltavla för extremhögern. De är en liten grupp som högerextremisterna använder sig av för att hitta allierade bland feminister och konspirationsteoretiker. Detta konstaterar bland annat Expo i sin rapport om högerextremism. I MUCF:s rapport om unga hbtqi-personers villkor vittnar transpersoner om att de påverkas negativt av medieklimatet kring trans.

Det är inte bara transpersoners rättigheter som attackeras. Organisationer som finansierar anti-transorganisationer är även med och finansierar t.ex anti-abortrörelser. Anti-trans- och anti-abortrörelser samarbetar i länder över hela världen, exempelvis USA, Guatemala, Polen och Storbritannien.

Så försvarar du transpersoners rättigheter

Transpersoners rättigheter är mänskliga rättigheter. Vi alla behövs för att stå upp mot hatet och våldet de utsätts för. Här är några exempel på vad du kan göra.

  • Lyssna på transpersoner

Det pratas mycket om, men sällan med, transpersoner. Men bäst koll på t.ex. transvården och transfobin i samhället har väl någon som upplevt den? Ta till dig och sprid transpersoners egna berättelser!

  • Var källkritisk

Det sprids mycket felaktig information om transpersoner på nätet – ofta av de som vill begränsa transpersoners mänskliga rättigheter. Var därför kritisk mot det du läser och gör egen research!

  • Bemöt myter med kunskap

Hör eller läser du något om transpersoner och deras rättigheter som inte stämmer? Låt det inte stå oemotsagt, utan läs på om situationen och svara med fakta, gärna så att andra kan se och lära sig! Kolla in Transammans, till exempel. Där finns massvis av information.

  • Stötta organisationer som jobbar för transrättigheter

Runt om i världen utsätts transpersoner för diskriminering, hat och till och med dödligt våld. Bli medlem i en organisation som jobbar för transrättigheter och visa att vi är många som kräver förändring! Amnesty och RFSL är två exempel.

  • Stå upp mot transfobi i vardagen

Låt transpersonerna runt omkring dig slippa bemöta samma fördomar gång på gång – säg ifrån! Och använd alltid rätt namn och pronomen. Om du eller någon annan råkar säga fel – gör ingen stor grej av det, säg rätt pronomen och fortsätt konversationen.

  • Transrättigheter + feminism = sant

Transrättigheter målas ibland upp som ett hot mot jämställdheten. Men fler rättigheter för transpersoner betyder inte färre rättigheter för någon annan. Tvärtom kämpar kvinnorörelsen och transrörelsen för samma sak, till exempel rätten att bestämma över sin egen kropp.

Taggar

Hälsa Jämställdhet Mänskliga rättigheter
Annons