nyhet av Amnesty International

Tortyr och övergrepp sedan militären tagit över makten

Efter att militären tagit över styret av Stillahavsnationen Fiji har en kultur av tortyr rotat sig inom säkerhetstjänsten, det visar en ny rapport från Amnesty International.

Fiji är en turistort som är känd för sina vita sandstränder och sitt vackra turkosa vatten. Men sedan kuppen 2006 har militären kontroll över viktiga institutioner som polisväsendet och det finns en militarisering av rättssystemet som tillåter att tortyr annan illa-behandling kan pågå ostraffat.

Rapporten Beating Justice: How Fiji’s Security Forces Get Away with Torture beskriver hur uniformerade tjänstemän på Fiji-öarna har använt sig av bland annat misshandel, våldtäkter och annat sexuellt våld, attacker från polishundar och annan form av tortyr eller straff som strider mot internationell rätt.

- Säkerhetstjänsten både vet om att tortyr förekommer, och förhindrar samtidigt ett ansvarsutkrävande. Fidijs myndigheter har ratificerat FN:s konvention mot tortyr och har lovat att tortyren ska upphöra. Men det kommer bara att vara tomma ord tills dess att något avgörande verkligen händer, säger Kate Schuetze, Amnesty International’s Pacific Researcher.

Rapporten publiceras några veckor efter det att två fall av polistortyr uppdagades under oktober 2016, och sammanfaller med årsdagen av militärkuppen som ägde rum för tio år sedan då premiärminister Voreqe “Frank” Bainimarama tog makten.

Misshandel, våldtäkt och mord

I ett tal i oktober 2016 sa premiärministern Frank Bainimarama att kulturen av "vad vi kallar buturaki – slaget – är djupt rotat i delar av Fijis psyke."

Slag är bland de vanligaste formerna av tortyr och annan illa-behandling som används av Fijis säkerhetsstyrkor, särskilt mot misstänkta kriminella och mot interner som har flytt.

Rapporten beskriver fem fall där människor har blivit slagna till döds under tiden de suttit fängslade. Bland fallen finns Vilikesa Soko, en 30-årig trebarnsfar som blev slagen, våldtagen och dödad i augusti 2014. Han var misstänkt för inblandning i ett rån, och efter att han gripits blev han förhörd, torterad och sedan inlagd på sjukhus på grund av de allvarliga skador han fått. Fyra dagar efter det att prövningen av hans fall startat dog han av koagulerat blod i ena lungan. Obduktionsrapporten, som läckte ut via nätet, visade på flera andra traumaskador på hans kropp, däribland skador på hans penis och ändtarm.

Framtvingade erkännanden och hot

Hot och våld har också använts för att skrämma människor och för att tvinga fram erkännanden. I flera fall som lyfts fram i rapporten har domstolar funnit att den anklagade har blivit tvingad att signera ett erkännande efter att ha blivit torterad av polis. När åklagare hört polisvittnen har de sagt att den anklagade ljuger, men vid ytterligare granskning har domarna meddelat att erkännanden är otillåtliga - det vill säga att det handlar om bevis som har blivit framtvingade. Men oavsett detta så finns en risk att människor som uppger att de blivit torterade inte blir trodda och att framtvingade bekännelser kan tillåtas som bevis.

I ett fall blev fem män som anklagades för at ha rånat en affär i Nadi utsatta för att få krossad chili insmetad över sina kroppar, vatten hälld i öronen, stora stenar släppta på sina ryggar och slagna tills de erkände.

Advokater som representerar tortyröverlevare har också attackerats. Aman Singh, en advokat för en internetcaféägare - Rajneel Singh - såg hur hans klient tidigare i år blev attackerad av två okända män som försökte strypa honom och som avlossade skott mot honom. Efter att han tagit sig an fallet har Aman Singh, som är en frispråkig kritiker av regeringen, haft två inbrott på sitt kontor och hans kollegor har blivit attackerade.

"Jag kommer hålla på mina män"

Enligt den nuvarande konstitutionen i Fiji så är regeringsaktioner mellan 2006 och 2014 skyddade genom immunitet. Som rapporten visar har det här lett till ett klimat av så gott som straff-frihet, där säkerhetstjänstemän kan undgå rättvisa för allvarliga människorättsbrott.

Uppgifter om tortyr har ofta blivit nedtystade av myndigheterna, för att komma tillbaka efter det att videofilmer och obduktionsrapporter har läckt på nätet. När regeringen konfronteras med detta har den inte bara vägrat att fördöma att tortyr ägt rum, i en del fall har den även erbjudit säkerhetstjänstemännen sitt stöd.

- När det kommer till kritan kommer jag att stå upp för mina män, för poliser eller för andra som eventuellt kan namnges i den här utredningen, sa premiärministern och den tidigare militärbefälhavaren, Voreque “Frank” Bainimarama år 2012.

- I Fiji hör det till undantagen snarare än regeln att någon hålls ansvarig för tortyr. Det här har skapat så ett klimat av nära nog straff-frihet. Det är resultatet av att tortyr är svagt definierat i lagen, att det finna garanterad immunitet, att rättssäkerheten är låg och det inte finns någon obeorende tillsyn, säger Kate Schuetze.

Ett Fiji utan tortyr

Amnesty International uppmanar Fijis myndigheter att säkerställa att det sker en oberoende tillsyn, att lagarna reformeras och att personer inom säkerhetstjänsten som är ansvariga för tortyr ställs inför rätta.

- För att Fidji ska bli fritt från tortyr måste myndigheterna se till att väpnade styrkor inte utför polisarbete och att militären inte står över lagen, säger Kate Schuetze.

Läs det engelska pressmeddelandet.

Taggar

Mänskliga rättigheter
Annons