Två veckor innan flyktinglägret Dadaab i Kenya ska stängas utsätts somaliska flyktingar för starka påtryckningar från regeringsrepresentanter att återvända till Somalia - där de riskerar att skadas eller dödas i den pågående väpnade konflikten, det säger Amnesty International i en ny rapport.
I maj tillkännagav regeringen att den skulle stänga världens största flyktingläger, där bor det över 280 000 flyktingar - de flesta från Somalia. Ekonomiska och miljömässiga skäl, såväl som säkerheten, angavs som skäl plus bristen på stöd från det internationella samfundet. Sedan dess har regeringstjänstemän gjort uttalanden i media och besökt lägret - och hotat människor att de måste lämna lägret före dess att det stängs den 30 november 2016.
- Flyktingarna hamnar i en omöjlig situation. Kenyanska regeringstjäsntemän säger åt dem att de måste lämna lägret före månadsslutet, annars kommer de få lämna lägret ändå - utan någon som helst hjälp. Det här agerandet går helt emot den kenyanska regeringens garantier till det internationella samfundet att de skulle säkerställa att alla former av återvändande för flyktingarna skulle ske frivilligt - och utföras säkert och värdigt, det säger Michelle Kagari, chef vid Amnesty Internationals regionkontor i Östafrika, Afrikas Horn och den stora sjöregionen (Demokratiska republiken Kongo, Burundi och Rwanda).
Amnesty International besökte Dadaab i augusti 2016 och intervjuade 56 flyktingar individuellt och höll även fokusgruppsdiskussioner med 35 personer. De flesta flyktingar som Amnesty intervjuade sa att de hade enbart övervägt att lämna lägret på grund av hoten från de kenyanska regeringstjänstemännen.
- De (de kenyanska myndigheterna) tvingar oss till Somalia. De kom till vårt område med mikrofoner och sa: "Ni måste registrera er för att återvända till Somalia....om ni inte gör det nu måste ni gå till fots senare med era barn på ryggarna", det sa Hadi, som har levt i Dadaab de senaste 24 åren, till Amnesty International.
Hans vittnesmål bekräftades av Samira som har levt i lägret de senaste åtta åren.
- Folk tror att det lilla "återvändandepaketet" inte kommer att finnas kvar efter november och att det inte kommer att finnas några transporter....Folk flyttar eftersom de inte vill riskera att missa transporten och pengarna.
- Istället för att fokusera på att skicka tillbaka flyktingar till Somalia där de riskerar att utsättas för fortsatta människorättskränkningar borde det internationella samfundet samarbeta med Kenya för att säkerställa långvariga och hållbara lösningar.
- Det innebär fler platser för vidarebosättning för de mest sårbara flyktingarna, men det innebär också att Kenya ska garantera flyktingar deras rättigheter och att de finner sätt för att integrera dem i det kenyanska samhället utanför lägren - med fullt stöd från det internationella samfundet, säger Michelle Kagari.