nyhet av

Spargrisarna: Clara Henry, Magnus Carlson och Bianca Kronlöf sätter press på bankerna

Vi har gjort unika granskningar av kända profilers sparande, för att ta reda på om pengarna jobbar för - eller emot – Globala målen för hållbar utveckling. Artisten Magnus Carlson, programledaren Clara Henry och komikern Bianca Kronlöf vill nu sätta press på bankerna att förbättra sitt arbete med miljö och mänskliga rättigheter. Det kan du också göra.

Denna granskning är gjord av Fair Finance Guide. Artikeln hittas i original här.

De sju största bankerna i Sverige förvaltar och investerar idag över 10 000 miljarder kronor, däribland folkets sparpengar. Bankerna kan investera i, och låna ut pengarna till, företag som bidrar till att uppnå Globala målen för hållbar utveckling . Men dessvärre satsas enorma summor pengar på företag som arbetar rakt emot målen, till exempel målen om att bekämpa klimatförändringarna och utrota fattigdomen. Det här känner få sparare till, vilket vi vill förändra.

Magnus Carlsons barns sparfond investerar i skandalföretaget Monsanto

Vi lät vi vår finansexpert Jakob König göra unika granskningar av några kända profilers sparpengar. I deras fonder hittade vi kinesiska oljejättar, världens största tobaksbolag och företag som exporterar vapen till diktaturer. 

I Magnus Carlsons sparfond till sina barn hittade vi exempelvis det kontroversiella kemikaliebolaget Monsanto vars verksamhet kopplas till bidöden, något som Magnus pratade om i sitt uppmärksammade sommarprat i P1. 

– Det känns nästan otroligt att mina pengar går in där, säger Magnus Carlson om avslöjandet.

Biancas Kronlöfs bank kopplade till palmolja och regnskogsskövling

Vi kan även avslöja att Bianca Kronlöfs bank är delägare i Lundin Petroleum som är åtalade för grovt folkrättsbrott i Sudan, samt utländska banker som kopplas till palmoljeindustrin och regnskogsskövling.
– Alltså nu blir jag förbannad för jag köper inte produkter med palmolja, och så är det som att jag gör det ändå, säger Bianca när hon får läsa granskningen.

Bottenbetyg inom jämställdhet för Clara Henrys bank

Clara Henrys bank får bottenbetyg i jämställdhet. Banken är också delägare i svenska klädföretag som inte säkerställer att sömmerskorna som syr deras kläder får löner de kan leva på. 
- Vi har ju faktiskt makt att påverka våra banker, så att bankerna i sin tur kan påverka företagen, säger programledaren Clara Henry efter att hon har fått ta del av granskningen.

Skribenterna och debattörerna Beatrice Rindevall (ETC, Supermiljöbloggen) och Maria Soxbo (Husligheter, Elle Interiör, Klimatklubben) har också fått sina sparpengar granskade vilket de kommer skriva om under hösten.

Större tryck på bankerna behövs


Investeringarna vi hittade går rakt emot FN:s Globala mål för hållbar utveckling, som världen ska arbeta för att nå till 2030. Granskningen visar att minst åtta av sjutton mål motverkas med hjälp av folkets sparpengar.

Bankerna är nyckelspelare för att uppnå de globala målen. Därför vill vi öka trycket på svenska banker så att de ställer högre hållbarhetskrav och inte minst: håller vad de lovar.  

Taggar

Agenda 2030 Global ekonomi Klimat & miljö Mänskliga rättigheter