Så får du bättre koll inför EU-valet

Volontär & Aktivism

Ska fattigdomsbekämpning eller EU:s migrationspolitiska intressen styra prioriteringarna i EU:s bistånd? Vilka partier och kandidater står upp för sexuella rättigheter i Europa? Och vilka vill driva en tuff klimatpolitik? Globalportalen guidar dig till Europaparlamentsvalet 2019.

Test: Vilka kandidater tycker som jag?

I SVT:s valkompass kan du ta reda på vilka partier och kandidater som har samma åsikter som du. Det tar 5-15 minuter att göra testet.

Till valkompassen

Guide: De är bäst och sämst i klimatfrågor

Naturskyddsföreningen har granskat vilken miljöpolitik de svenska EU-parlamentarikerna faktiskt drivit de senaste fem åren. Hur har deras miljöengagemang sett ur och ur har det faktiskt röstat? 

Till Natursskyddsföreningens granskning

Guide: EU-valet ur ett sexualpolitiskt perspektiv

Ottar har ställt fem heta sexualpolitiska frågor till partiernas toppkandidater – om bland annat hbtq-rättigheter, mäns våld mot kvinnor, jämställdhet, och den fria rörligheten.

Till Ottars granskning

Guide: EU-valet ur ett kvinnorättsperspektiv 

Närmare 60 procent av alla svenska lagar har sin grund i EU-lag. Kvinna till Kvinna granska viktiga frågor inför valet, så som abort och preventivmedel, jämställdhet och genus, mäns våld mot kvinnor, sexuella trakasserier på jobbet och hot och hat på internet. 

Till Kvinna till Kvinna

Bilda din egen uppfattning

Inför valet annordnas det många intressanta events och panelsamtal. Ta med en kompis och gå på ett seminarium eller titta på en webbsänding. 

LSU: Ungas perspektiv i EU: en debatt med unga kandidater (11 april) 

Varför är det så få unga kandidater till Europaparlamentet? Varför behövs ungas röster i parlamentet? Vad tycker kandidaterna och vad vill de driva om de blir invalda? Det och mycket mer kommer debatteras under kvällen, där du har möjlighet att ställa frågor direkt till kandidaterna, lyssna på debatten och se när kandidaterna ställs mot varandra i deras hjärtefrågor.

Till webbsändningen

RFSU: Sexualpolitisk debatt inför EU-valet (24 april)

Vilka partier och kandidater står upp för sexuella rättigheter i Europa? Sexualitet handlar om friheter och rättigheter. Sexualitet är politik. RFSU tar pulsen på några av partiernas toppkandidater till Europaparlamentet.

Till webbsändingen (titta från 5:33:00)

CONCORD Sverige: Hur ser kandidaterna på EU:s roll i världen? (3 maj)

Möt kandidater till Europaparlamentet i ett samtal om EU:s framtid. Vi fördjupar oss i biståndspolitiken, migrationsfrågorna, arbetet för hållbar utveckling och andra avgörande frågor som Europaparlamentet kommer att ha makt att påverka de kommande åren.

Anmäl dig till seminariet

Forum Syd: Hur kan EU verka för demokrati och respekt för mänskliga rättigheter i världen? (12 & 13 maj)

Paneldebatt med kandidater i EU-valet som inleds av Eang Vuthy, människorättskämpe från Kambodja. Hur ser svenska kandidater till Europaparlamentet på EU:s roll som global aktör? Hur kan och bör EU agera för att främja demokrati och respekt för mänskliga rättigheter i länder runt om i världen? Vad ska styra prioriteringarna i EU:s bistånd: fattigdomsbekämpning eller EU:s migrationspolitiska intressen?

Paneldebatt i Lund 12 maj och i Stockholm 13 maj.

Anmäl dig

Taggar

Agenda 2030 Bistånd & utveckling Demokrati Flykt & migration Klimat & miljö Mänskliga rättigheter Hälsa