nyhet av Artikel2

IKEA öppnar i Marocko efter uteblivet erkännande av Västsahara

Marockanska medier meddelar att IKEA kommer tillåtas öppna med omedelbar verkan. Det blir det första IKEA-varuhuset i Marocko och detta är efter att Sverige inte erkänner Västsahara.

Marocko meddelade tidigare i höstas att IKEA inte hade tillstånd som krävdes för att öppna sin första butik. IKEAs Facebooksida i Marocko är full av obesvarade meddelanden om när öppnandet ska ske.

Sveriges regering har gett vika för utpressning och hot från Marocko på ett sätt vi aldrig tidigare sett. Det är skrämmande att Sverige lyssnat på dessa hot och beslutat att inte erkänna Västsahara, säger Julia Finér, ordförande Emmaus Stockholm.

Sverige tävlar om att få en plats i FNs säkerhetsråd vilket ses som en direkt koppling till ett uteblivet erkännande av Västsahara, vilket regeringen förnekar.

Sverige ska nu följa FNs spår, men FN-processen har aldrig varit så död som den är idag. Till exempel är Christopher Ross, FNs speciella sändebud i frågan inte längre välkommen i det ockuperade Västsahara då Marocko förhindrar detta, säger Julia Finér.

Västsahara är ockuperat av Marocko sedan 1975 i strid med internationell rätt. Inget land erkänner Marockos anspråk på Västsahara. Människorättssituationen i det ockuperade Västsahara är mycket alarmerande. En stor del av befolkningen lever sedan 40 år i flyktingläger i Algeriet helt beroende av bistånd.

Taggar

Demokrati Global ekonomi
Annons