Världen av Artikel2

Pressfriheten ekar med sin frånvaro i ockuperade Västsahara

Mohamed Mayara, medgrundare och koordinator för journalistkollektivet Equipe Media. Foto: Juan Obregón/ Emmaus Stockholm.

Västsahara är det fjärde mest ofria landet i världen. Det finns ingen yttrandefrihet att tala om och västsahariska journalister riskerar fängelse och tortyr. Internationella pressfrihetsdagen som uppmärksammas den 3:e maj är en viktig symbol för upprätthållandet av pressfrihet och demokrati.

För ett år sedan uppmärksammade vi internationella pressfrihetsdagen med att visa, de då nyutkomna, dokumentärfilmerna Rifles or grafiti och 3 stolen cameras, som skildrar den rådande medieblockaden i ockuperade Västsahara. Den västsahariska journalisten Ahmed Ettanji var på plats och vittnade om hur det är att verka som journalist i Västsahara. I dag, ett år senare, på den internationella dagen för pressfrihet gör vi en återblick för att se vad som har hänt under det gångna året.

I Marocko är det fortfarande enligt lag straffbart att ifrågasätta Marockos (självutnämnda) territoriella integritet. Oberoende journalister är sällsynta i Västsahara och landet utsågs i år till det fjärde mest ofria i hela världen av den amerikanska organisationen Freedom House. I dag släppte även Reporters Without Borders sin årliga granskning som visar att Västsahara kommer på plats 135 av 180 länder i 2019 års World Press Freedom Index. Situationen har uppmärksammats och fördömts av civilsamhällesorganisationer världen över. Några av de uppmärksammade fallen rör västsaharierna Mohamed Mayara, Nazha El Khalidi, Mohamed al-Bambary och Brahim Dahane.

Förföljd, trakasserad och dödshotad

Mohamed Mayara, mediaaktivist, medgrundare och koordinator för journalistkollektivet Equipe Media blev under det gångna året trakasserad av marockansk polis vid ett flertal tillfällen. Bland annat rapporterar World Organisation Against Torture att han den 13 januari i år misshandlades av flera marockanska poliser på flygplatsen i Västsaharas huvudstad El Aaiún när han återvände från ett besök i de västsahariska flyktinglägren.  Tyvärr är det inte första gången Mayara hotas av marockansk polis för sitt arbete och sin aktivism, han har tidigare blivit trakasserad, förföljd, arresterad, torterad och fått motta dödshot för sitt arbete som journalist. Equipe Media är ett oberoende journalistkollektiv som syftar till att dokumentera Marockos repressalier mot västsaharier och som arbetar för ett fritt Västsahara sedan 2009. Under 2018 har Equipe Media haft fem medlemmar som suttit fängslade för sina uppdrag som journalister. En medlem har fått livstids fängelse, de andra avtjänar straff på mellan 6-30 år.

Ny oroande utveckling

Nazha El Khalidi under ett besök i Stockholm, två veckor innan hon arresterades. Foto: Jonatan Sundblad.

I december 2018 inledde FN fredssamtal mellan Västsahara och ockupationsmakten Marocko för första gången på sex år. I samband med fredssamtalen och det nya hoppet det ingav västsaharierna startade också fredliga manifestationer på gatorna i huvudstaden El Aaiún. Den frilansande journalisten Nazha El Khalidi hade uppdraget att bevaka manifestationen och begav sig dit för att filma. Men bara fyra minuter in i filmen blev hon stoppad av marockansk polis. Hon arresterades utan att polisen uppgav någon anledning till att de frihetsberövade henne. El Khalidi uppger att hon misshandlades och trakasserades under förhöret. Hon släpptes senare på natten men står nu åtalad för att ha uppgett att hon är journalist utan att ha någon giltig journalistlegitimation.

Åtalet bygger på den marockanska lagens paragraf 381 ”hävdar eller ansluter en titel som är associerad med ett yrke som regleras av lag utan att uppfylla de nödvändiga villkoren för att använda den”. Hon riskerar nu fängelse i upp till två år om hon döms i rättegången som sker i slutet på maj. På Emmaus Stockholm har vi arbetat för en fredlig lösning av ockupationen av Västsahara sedan mitten av 70-talet. Vi har sett mängder av strategier från Marockos sida för att tysta de västsahariska medborgarna. Godtyckliga fängslanden följt av oberoende rättegångar är inte ovanligt. Men vi har aldrig tidigare sett Marocko använda sig av den här paragrafen som repressalie mot västsaharier. Det är ett nytt grepp och vi ser med stor oro på vart den nya trenden kan leda.

Krav från FN ignoreras

Brahim Dahane, grundare av Sahrawi Association of Victims of Grave Human Rights Violations (ASVDH). Foto: Juan Obregón /Emmaus Stockholm.

Ett nyligen uppmärksammat fall är västsahariern Mohamed al-Bambary som avtjänar ett sexårigt straff för sitt journalistiska utövande. FN:s arbetsgrupp för godtyckligt frihetsberövande fastställde under sommaren 2018 att fängslandet bryter mot internationell rätt och arbetsgruppen kräver att Marocko släpper honom fri och beviljar honom ersättning samt korrekt medicinsk behandling för de skador som uppkommit i fängelset. Marocko har ännu inte hörsammat FN:s krav.

Marocko ger sken av att det är demokratiskt och fredligt i det ockuperade området men samtidigt nekar de konsekvent internationella journalister, observatörer och människorättsorganisationer att besöka området.

Människorättsaktivisten Brahim Dahane, som tidigare vunnit det svenska Per Anger-priset för sina insatser för mänskliga rättigheter, har under året ställts inför rättsliga trakasserier på grund av sin fredliga aktivism. I oktober och december 2018 fängslades Dahane i flera timmar på grund av att han filmat och bevakat en demonstration där marockanska säkerhetsstyrkor ingrep våldsamt.

I en rapport tidigare i april varnade FN:s generalsekreterare Antonio Guterrez för att det finns luckor i rapporteringen om mänskliga rättigheter i Västsahara eftersom bland andra Kontoret för FN:s Högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) inte tillåts besöka territoriet. Marocko ger sken av att det är demokratiskt och fredligt i det ockuperade området men samtidigt nekar de konsekvent internationella journalister, observatörer och människorättsorganisationer att besöka området. Senast i maj 2018, en vecka efter internationella pressfrihetsdagen, hindrade marockanska myndigheter två representanter från Emmaus Stockholm att gå genom passkontrollen på flygplatsen i huvudstaden El Aaiún. Våra representanter blev fråntagna sina pass och skickades tillbaka till Marocko för att mellanlanda, där hölls de instängda i 24 timmar innan de tilläts resa tillbaka till Sverige.

Marockos ockupation av Västsahara sker i strid med beslut från Internationella domstolen i Haag och FN. Redan 1963 klassade FN området som ett icke-självstyrande territorium som ska avkoloniseras och där folket har rätten att i en folkomröstning bestämma framtiden för landet. Verksamma journalister och aktivister i Västsahara och andra stängda delar av världen som fortsätter sitt arbete trots hot om våld, tortyr och fängelsestraff ger hopp om en bättre framtid. De fortsätter outtröttligt kampen för en bättre värld. Vi uppmanar det internationella samfundet att agera. För att komma fram till en varaktig lösning behöver omvärlden visa att Marockos agerande inte är acceptabelt.   

Taggar

Mänskliga rättigheter