av Amnesty International

Polisen i Minneapolis måste ställas till svars för det dödliga våldet

Black Lives Matter-demonstration i New York, 2016. Foto: Nicole Baster, Unsplash
Världen

I en video som blev offentlig den 25 maj kan vi se en polis i Minneapolis som använder sitt knä för att hålla fast en man - George Floyd - över nacken. Fasthållningen fortsätter tills mannen slutar andas.

— Ingen människa ska någonsin behöva vakna på morgonen och fundera på om i dag är den dag när en polis avslutar deras liv. Men det är den bistra verkligheten för många svarta människor över hela vårt land. Det som den här polisen i Minneapolis gjorde har satt ännu mer skräck i människor som redan har förlorat så mycket, säger Kristina Roth, ansvarig för straffrättsliga frågor på Amnesty International USA.  

Videon kommer nästan sex år efter att en video som visar hur Eric Garner säger “Jag kan inte andas” när han dödas av polisen i New York. 

— Det är helt otroligt att polisen fortfarande inte har lärt sig att lyssna och förstå när en person ropar på hjälp. George Floyds liv var viktigt. Eric Garners, Michael Browns, Akai Gurleys, Tamir Rices, Breonna Taylors och alldeles för många andras liv var också viktiga. Polisen har som uppgift att skydda liv, och den uppgiften bortser de från när svarta människor berövas sin mänsklighet. Polisen måste ställas till svars för sin användning av dödligt våld - en användning som också kan strida mot myndighetens egna riktlinjer, säger Kristina Roth. 

Läs mer om ansvarsutkrävande av polisen och användning av dödligt våld hos Amnesty International USA.

Taggar

Mänskliga rättigheter
Annons