av We Effect

”Snart är det jag som ger trygghet åt min man och mina barn”

Eric Otiambo och Saline Atieno. Foto: We Effect
Nyhet

Saline Atieno bär tegelstenar på byggarbetsplatsen. Hon bär en vintermössa, trots att solen gassar het. Hon har inga arbetshandskar, men är en tuff, ung kvinna som inte är rädd att få smuts under naglarna. Trots det hårda kroppsarbetet, är hon inte orolig för sin egen hälsa.

– Jag har tagit en arbetsplatsolycksförsäkring, så om något händer får jag tillgång till bästa tänkbara vård, säger hon.
 

Olycksförsäkringen är obligatorisk, om man jobbar för bostadskooperativet Vision4, som är We Effects samarbetspartner. Alla arbetarna förstår varför den kan vara bra att ha. Ingen olycka har hänt på bygget – och inte heller Salomes familj har någonsin behövt en försäkring. Det är hon tacksam för. Men hon säger ”better safe than sorry”.
 

– Nu ska jag teckna en sjukförsäkring, så jag kan få vård och mediciner utan kostnad. Försäkringen kostar en del, men täcker också min man och mina barn – så det är jag som ger familjen stabilitet framöver, säger hon märkbart stolt.
 

Intill henne står Eric Otiambo. Han har nyss flyttat hem till Kenya från Sverige, där han bott i fem år. Han känner sig hemma igen. Men allt är inte bättre hemma i Kenya, medger han.
 

– Här finns inget socialskydd som fångar upp de som inte klarar sig. Vi måste klara oss själva, säger han.
 

Han är också medlem i bostadskooperativet i Nakuru, och hjälper till i byggandet av ett bostadskomplex för 150 personer, som hittills bott i undermåliga hus.
 

– Sedan jag flyttat tillbaka är jag tvungen att sköta min egen sjukförsäkring. Det kostar 500 shilling i månaden (ca 50 SEK) och många tycker är det är dyrt. Organisationen uppmanade oss att försäkra oss, så det gör jag nu, säger han.
 

Eric säger att kenyanerna måste lära sig att lita på försäkringsbolagen.
 

– Försäkringarna finns för vårt eget bästa, men det tar tid att öka förståelsen för det här. I Sverige ersätts allt genast, utan problem. Men här tror folk det är svårt och osäkert att få ersättning.
 

Eric är övertygad om att läget förbättras i Kenya. Fler blir medvetna och prioriterar att försäkra sig. Nu genomför landets regering ett pilotprojekt i fyra län, där alla erbjuds en gratis sjukförsäkring. Lyckas det enligt förväntan, förbättras folkhälsan radikalt. Då får hushållen bättre möjligheter att försäkra andra tillgångar, som hem eller kreatur. Varje försäkring minskar den ekonomiska sårbarheten för mänskor som lever i fattigdom. Men ännu återstår mycket jobb, före merparten av kenyanerna är lika tryggade som Saline och Eric.

Taggar

Försörjning Hälsa