11 solidariska nyårslöften som faktiskt gör skillnad

Livsstil

Du kan inte fixa alla problem i världen ensam, men tillsammans kan vi göra skillnad. Globalportalen tipsar om nyårslöftena som verkligen hjälper världen att bli en mer hållbar, rättvis och jämställd plats - för alla människor.

1. Skänk bort grejer du inte använder

Trött på din skrivbordlampa? Behöver du rensa i bokhyllan? Förläng livet på dina grejer genom att skänka dom till second handbutiker. Bra för miljön och pengarna används till världsförbättrande projekt. WIN-WIN!

Skänk till en second hand-butik

2. Sätt press på din bank

Vägra acceptera att dina sparpengar bidrar till rättighetskränkningar och miljöförstörelse. Kolla upp hur din bank ligger till!
Fair Finance Guide

3. Bli en mer hållbar konsument

Vad kan du som konsument göra för att bidra till de globala målen för hållbar utveckling? Sveriges Konsumenter ger dig tips på hur du kan äta, resa och leva.

Guide: Så blir du en hållbar konsument

5. Våga engagera dig

Att engagera sig i sin omvärld är någonting som alla kan göra. Att hitta en hjärtefråga du brinner för stärker ditt självförtroende och många organisationer blir glada av att du vill hjälpa till! Är 2019 året som du anmäl dig till minst ett volontäruppdrag?

Hitta ett volontäruppdrag 

6. Stå upp för mänskliga rättigheter

Amnesty Alert är SMS-nätverk, och ett sätt för dig att enkelt och snabbt kunna agera på akuta händelser i världen. Genom att gå med får du SMS om akuta händelser och kan hjälpa Amnesty att agera fort.
Gå med i Amnesty Alert

7. Styr upp en klädbyte

Säg hejdå till sit-och-släng-kulturen. Ett bra sätt att förnya garderoben på är att ordna klädbytardagar! Samla ihop ett gäng vänner och byt kläder med varandra. Eller gå på ett större klädbyte under Nordic Swap Day den 6 april.

Sveriges största klädbytardag 

8. Säg nej till gift i hudvård

Visste du att det finns äckliga och farliga ämnen (PFAS) i vissa produkter? Naturskyddsföreningens Surfejs hjälper dig att välja sånt som är schyssta mot hälsan och miljön. Du kan också anmäla produkter som innehåller PFAS.

Sluta med miljögifter i skönhetsprodukter

9. Rösta i EU-valet

26 maj 2019 är det dags att gå till vallokalen igen. Demokratin är viktig, så glöm inte att rösta i EU-valet. Du kan också bli valambassadör med LSU och uppmuntra fler unga att rösta. 

Bli valambassadör med LSU

10. Utmana fördomar och normer

Spela Reality Check – Sveriges första app mot rasism! Med bas i ungas egna berättelser om rasism har Teskedsorden skapat ett spel som porträtterar afrofobin, antiromism, antisemitism, islamofobi och rasifiering som många unga idag utsätts för.

Ladda ner spelet i Google Play eller App Store

11. Skriv till din politiker och kräv en tuffare klimatpolitik

Ett personligt brev är runt 20 gånger så effektivt som identiska brev, och ungefär dubbelt så effektivt som ett möte med en lobbyist. Ta 3 minuter och fyll i Naturskyddsföreningens supersmidiga formulär för att skicka ett mejl till din politiker.

Mejla din politiker

Taggar

Jämställdhet Klimat & miljö Mänskliga rättigheter Volontär & utbyten