av Naturskyddsföreningen

10 saker du kan göra för klimatet

Volontär & Aktivism

Det är nu vi måste agera! Vi behöver alla göra vad vi kan för att driva på omställningen till ett klimat- och framtidsvänligt samhälle. Alla kan inte göra allt. Men alla kan göra något. Här är tio mer eller mindre enkla saker du kan göra för klimatet, naturen och oss människor.

1. Prata med vänner och bekanta
 

Det kanske inte känns som att göra så mycket, men att prata om klimatfrågan och din oro är oerhört viktigt. Ju fler vi blir som pratar om klimatet och den nödvändiga omställningen, desto större chans har vi att den blir av. Forskning visar att det räcker med att 25 procent av en grupp driver en förändring, för att de ska kunna få majoriteten med sig. Det kallas för kritisk massa.
 

Så dela artiklar om miljö och klimat i sociala medier, prata om det i fikarummet och ta upp det med släkt och vänner. Tänk på att vara lugn och saklig. Prata om hur du känner, istället för att påtala vad den du pratar med gör för fel. Då är chansen mycket större att hen faktiskt lyssnar. 

2.  Gå i bräschen - inspirera andra
 

Vi människor är flockvarelser. De flesta av oss vill göra som omgivningen gör. Att gå först är jobbigt för många samtidigt förändras normer relativt snabbt när allt fler tar steget och förändrar sin livsstil. För de flesta vill inte halka efter och fortsätta göra något som känns unket och passé. 
 

Blir det pinsamt att flyga på shoppningweekend till London kommer färre att göra det. Genom att ta tåget till Europa på semestern och berätta om det inspirerar du fler att göra samma val. Förklara gärna varför det känns bättre för dig att ta tåget än flyget. Eller bjud på vegomat och förklara varför du äter mindre/inget kött. Eller ge bort begagnade presenter och berätta varför du valt att dra ned på shoppingen av nya prylar och kläder.
 

Ju fler av oss som ställer om individuellt och pratar om det, desto mer kommer normerna i samhället att förskjutas mot ett mer klimatvänligt beteende. Och när fler medborgare efterfrågar klimatvänliga alternativ blir det lättare för politikerna att genomdriva nödvändiga förändringar.
 

Läs gärna våra tips på hur du kan bli klimatsmart i fem enkla steg.
Fler tips på hur du kan leva klimatvänligt hittar du i vår bok Guide till ett hållbart liv

3. Kontakta politikerna
 

Våra politiker behöver känna folkets tryck för att agera. Vi har listat argument som du snabbt kan sätta ihop till ett brev och skicka till partiledarna eller riksdagsledamöterna. I mejlet kan du be politikerna att ge klimatfrågan högsta prioritet. 
 

Ett tips är att kolla upp vilka riksdagsledamöter som kommer från just din valkrets. Om du bor i till exempel Blekinge län kan du välja att mejla ”dina” ledamöter och påpeka att de företräder dig i riksdagen och att du vill att de gör sitt yttersta för att ställa om till ett klimatvänligt samhälle. 
 

Här kan du se Naturskyddsföreningen klimatkrav till Sveriges politiker. Och här är den samlade miljörörelsens förslag till vad den nya regeringens klimathandlingsplan för mandatperioden bör innehålla. 

4. Gå med i en organisation
 

Det finns flera organisationer som kämpar för en frisk planet. Naturskyddsföreningen är en av dem. Med våra cirka 230 000 medlemmar i ryggen är vi en stark kraft i samhället som ställer skarpa politiska krav. Allt vi gör, har vi våra medlemmar att tacka för. Vill du också bli medlem är du förstås varmt välkommen! 

5. Engagera dig lokalt
 

För dig som är medlem i Naturskyddsföreningen finns 270 lokala kretsar runt om i landet, där du väldigt gärna får engagera dig. Våra kretsar bevakar natur- och miljöfrågor och verkar för ett hållbart samhälle i sitt närområde. De kan ha flera undergrupper som du kan engagera dig i, beroende på vilka miljöfrågor du är mest intresserad av.  
 

Vi har också ett klimatnätverk, som samlar klimataktiva över hela landet för att tillsammans arbeta för att Sverige ska bli en förebild i klimatomställningen.
 

Dessutom finns det många lokala klimatgrupper, som inte är kopplade till Naturskyddsföreningen. Fråga gärna andra på din ort eller sök på nätet för att hitta närmaste grupp att engagera dig i. Eller starta upp en klimatgrupp på din ort – vår nätverkssamordnare kan hjälpa dig med kontakter till andra nätverksmedlemmar där du bor. Mejla till klimatnatverket@naturskyddsforeningen.se.
 

Vill du delta i eller anordna en klimatstrejk på din ort, hör av dig till Fridays for future. Varje fredag ordnas strejker, inspirerade av Greta Thunberg, utanför kommunhus runt om i landet. Hittills har tiotusentals strejkat utanför 300 parlament och kommunhus i över 30 länder världen över. 

6. Rösta för klimatet
 

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet. En stor del av klimatpolitiken styrs på EU-nivå, liksom jordbrukspolitiken, fiskepolitiken och kemikalielagstiftningen. Många av de miljölagar som gäller i Sverige har sitt ursprung i EU-lagstiftning. EU-parlamentet delar makt med ministerrådet i de flesta frågor som handlar om lagstiftning. Det är därför viktigt med partier och parlamentariker som kan driva på för en skarpare miljöpolitik!
 

Naturskyddsföreningen granskar nu partierna miljöambitioner inför valet och vad de svenska parlamentarikerna gjort för miljön de senaste fem åren. Håll utkik efter granskningarna som kommer under april och maj! 
 

Vill du sätta mer press på partierna kan du kolla upp vilka kandidater som toppar listorna och mejla och fråga vilka förslag de vill driva för klimatet och miljön. 

7. Engagera dig politiskt
 

Tycker du att politikerna gör för lite för klimatet, miljön och framtiden? Gå med i ett politiskt parti och förändra inifrån! Du kan börja med bli medlem i ett parti och göra din röst hörd i lokala partiföreningar och på stämmor. Vill du göra ännu mer, kan du meddela ditt intresse för att bli lokalpolitiker.

8. Spara framtidsvänligt
 

Har du några pengar sparade, går de förmodligen till klimatskadliga projekt. Det kan du ändra på! De sju största bankerna i Sverige satsar nästan dubbelt så mycket på fossil energi som på förnybart. Om vi alla ser över vårt sparande och kräver att våra banker investerar hållbart kan vi alltså göra stor skillnad.
 

Naturskyddsföreningen är en del av nätverket Fair Finance Guide, som granskar bankernas hållbarhetsarbete. Där kan du kolla hur din bank placerar dina pengar. Sen kan du mejla din bank och be den sluta investera i fossilt. På sajten finns också fler tips på hur du sparar mer hållbart.
 

Även dina pensionspengar investeras i olja, kol och gas. Genom Greenpeace kampanj Flytta pengarna kan du uppmana de statliga pensionsfonderna att sluta investera i klimatskadlig verksamhet. 
 

Sist men inte minst kan du själv styra över det pensionssparande som din arbetsgivare betalar in, den så kallade Premiepensionen. Med några enkla knapptryck kan du välja att spara i fonder med miljöprofil, istället för i fossila projekt. Här hittar du hållbara fonder. När du har vilka fonder du vill att dina pensionspengar sparas i, går du in på minpension.se och byter bort de gamla smutsiga. 
 

Glöm inte att skryta över att du styrt upp ditt sparande och uppmana dina vänner och bekanta att göra samma sak!

9. Var med i solrevolutionen
 

Har du ett hus eller ett sommarställe, sätt upp solpaneler och producera egen ren el! Vi har tagit fram en guide där vi samlat allt du behöver veta för att själv skaffa solceller eller för att inspirera ännu fler att haka på.
 

Om du inte har ett eget tak att sätta solceller på utan vill påverka någon annan har vi samlat ännu fler tips på den här sidan. Där hittar du bland annat en motion som du kan lämna till exempelvis en bostadsrättsförmedling. Vi har också tagit fram en sida med förslag på argument om du vill påverka en beslutsfattare att bidra till solrevolutionen.

10. Gör det som ger dig kraft och lust
 

Den här listan är bara några exempel på vad du kan göra, valda för att vi tycker att de är viktiga. Men det finns säkert mängder av andra positiva klimathandlingar som du kan komma på, själv eller i samtal med vänner. 
 

Så skriv en insändare eller en klimatsång, gör ett konstverk eller en installation. Starta en syjunta eller ordna en klädbytardag. Blogga om vegomat eller ditt köpfria år. Köp andelar i ett vindkraftverk, dela din bil med dina grannar eller dra ihop en klimatdemonstration. Kontakta företag och be dem minska sina utsläpp eller sluta använda palmolja. Påverka din arbetsgivares/skolas rese- och matpolicy eller gå med i din bostadsrättsförening och se till att de komposterar och väljer miljövänlig energi. 
 

Det viktiga är hitta något som känns rätt för dig, så att ditt engagemang består och kan inspirera andra att följa efter. Som sagt, ingen kan göra allt, men alla kan göra något. 
 

Nu kör vi!

Taggar

Klimat & miljö