av Naturskyddsföreningen

Topp 3-listan för klimatet

Världen

Naturskyddsföreningen stöder Fridays for Futures krav. Världens politiker behöver omgående vidta åtgärder som leder till att temperaturhöjningen stannar under kritiska 1,5 grader. Jorden är just nu på väg mot minst 3 graders global uppvärmning och utsläppen minskar inte, varken i Sverige eller globalt. Vi är många som kräver att klimatkrisen tas på allvar. Nu behövs modiga politiker som tar skarpa politiska beslut – på riktigt.

Naturskyddsföreningen uppmanar Sveriges regering att ta sitt ansvar för att lösa klimatkrisen. Det kräver många politiska beslut.

Några av de viktigaste besluten för regeringen är att omgående:

  • Förbjuda fossila bränslen

För att ha en chans att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader krävs att användningen av fossila bränslen förbjuds. Vi måste skyndsamt fasa ut alla fossila bränslen. Enligt januariöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet ska det utredas hur och när fossila bränslen kan fasas ut i Sverige. Om Sverige vill behålla ledartröjan i klimatarbetet måste de fossila bränslena vara förbjudna senast 2030.

  • Ta ansvar för Sveriges utsläpp

Sveriges klimatpåverkan är större än vad som syns i statistiken. Våra flygresor till andra länder och allt vi konsumerar som tillverkats utomlands räknas inte som svenska utsläpp. Sverige behöver ta ansvar för alla våra utsläpp och politikerna måste sätta mål för att minska även de konsumtionsbaserade utsläppen till nära noll senast 2040.

  • Avskaffa klimatskadliga subventioner

Minst 30 miljarder kronor per år går i dag till att subventionera användning av fossila bränslen i Sverige. Det motverkar klimatarbetet och bromsar resan mot nollutsläpp. Därför måste regeringen och riksdagen besluta om att fasa ut samtliga fossila subventioner, majoriteten redan under den här mandatperioden.

Du kan vara med och påverka

Politikerna har ett stort ansvar för att lösa klimatkrisen. Men vi behöver alla vara med och påverka samhället i klimatvänlig riktning.

Du kan:

  • Engagera & organisera dig – tillsammans kan vi förändra!
  • Påverka din omgivning att minska sin klimatpåverkan, som din arbetsplats, skola eller förening.
  • Inspirera andra genom att själv göra klimatvänliga val och visa det.
  • Påverka din kommun att bli fossilfri. 

Sugen på att dela ut listan? Här kan du ladda ner en pdf att skriva ut

Taggar

Klimat & miljö
Annons