Sveriges klimatpolitik strider mot både Barnkonventionen och Europakonventionen. Det menar det ungdomsledda nätverket Aurora, som planerar att stämma svenska staten för sin passivitet i klimatkrisen.
18-åriga Anton Foley är klimataktivist och en av de engagerade i Aurora. För Globalportalen berättar han om hur allt började, vad han hoppas stämningen ska leda till och hur fler kan engagera sig i nätverket.
Hur kom ni på idén till Aurora?
Idén började när Bo Thorén, en vuxen klimataktivist, läste några artiklar om detta och liknande processer i fjol. Han började kontakta jurister tills han fick napp hos Stellan Gärde, en erfaren människorättsjurist. Efter detta kom de i kontakt med Fridays for Future, och där kom många ungdomar in. Vi ungdomar tog över ledningen för projektet, och sedan dess har vi bara vuxit och vuxit.
Den allmänna responsen till Aurora ger mig hopp för framtiden
Vad har ni fått för respons hittills?
Responsen hittills har varit oväntat positiv! Vi har ju fått stort genomslag i media, och många journalister är intresserade av att skriva om oss, men även de organisationer vi pratat med har varit extremt stöttande och hjälpsamma. Den allmänna responsen till Aurora ger mig hopp för framtiden.
Vad hoppas du att Auroramålet leder till?
Jag hoppas att Aurora kommer leda till förändring i det politiska förhållningssättet till klimatkrisen. Detta skulle kunna ske genom att domstolen ställer politiska krav, men också genom opinionsbildning bland folket. Opinionsbildning kan låta luddigt, en av de största sakerna vi försöker göra är att koppla klimatkrisen till barnrätt och mänskliga rättigheter. Detta gör vi bland annat genom att koppla aktörer som inte traditionellt drivit klimatfrågan till Aurora, exempelvis Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen och Barnrättsbyrån.
Jag hoppas att Aurora kommer leda till förändring i det politiska förhållningssättet till klimatkrisen
Hur kan man engagera sig i Aurora?
Skriv till oss! Detta gör ni lättast på sociala medier (@auroramalet), men det går också bra att maila mig! Vi behöver hjälp inom de flesta av våra arbetsgrupper. Främst söker vi barn och unga, men vuxna är också mer än välkomna att engagera sig. Vi håller regelbundna introduktionsmöten där vi introducerar projektet till intresserade.