Nolltolerans mot könsstympning

Foto: UN Photo/Stuart Price
nyhet

Mellan 100 och 140 miljoner flickor och kvinnor i världen lever med följderna av könsstympning. Nu tas det krafttag för att utrota sedvänjan.  

Att utrota kvinnlig könsstympning ingår i de globala målen för år 2030 (Sustainable Development Goals) som världens ledare undertecknat. Om den nuvarande trenden fortsätter beräknas ytterligare 15 miljoner flickor i åldern 15-19 år att utsättas för könsstympning fram till år 2030.

Kvinnlig könsstympning visar på en djupt rotad ojämlikhet mellan könen och utgör en extrem form av diskriminering av flickor och kvinnor. I samhällen där könsstympning genomförs ses det ofta som ett nödvändigt ingrepp för att en flicka ska kunna bli en kvinna, som ett uttryck för renhet och som en förutsättning för att hon ska kunna gifta sig. Det kan också vara ett uttryck för kontroll av kvinnans sexualitet och flickans oskuld.

Könsstympning kan utrotas under en enda generation genom positivt förändringsarbete. Gå med i kampen du också! 

Fakta om könsstympning

  • Mellan 100 och 140 miljoner flickor och kvinnor i världen är könsstympade.
  • Könsstympning är vanligast i västra, östra och nordöstra Afrika, men förekommer även i en del asiatiska länder och i Mellanöstern.
  • I Afrika riskerar omkring 3 miljoner flickor att könsstympas varje år.
  • Könsstympning leder ofta till svåra fysiska och psykiska problem, och kan bland annat leda till svåra komplikationer vid graviditet och förlossning.

Ta ställning 

Dela bilden i sociala medier under taggen #endFGM

Taggar

Hälsa Jämställdhet Mänskliga rättigheter