nyhet av Plan International Sverige

"Jag hade bara en tanke i mitt huvud. Det här måste stoppas!"

Så tänkte Weyinitu, 12 år, dagarna innan hon skulle könsstympas. Datumet var redan satt.

Men en informationskampanj på skolan kom emellan. Det var efter mötet med Plan International på skolan som Weyinitu fick upp ögonen för riskerna med könsstympning och i sin tur kunde övertyga sina föräldrar om vad de var på väg att utsätta henne för.

Nu är hon med i en klubb på skolan där ett femtiotal flickor ingår. De stöttar varandra och hjälper till att påverka sin omgivning för att flickor inte ska behöva utsättas för könsstympning och för att de flickor som går emot traditionen inte utsätts för stigmatisering.

Fakta om könsstympning

Mellan 100 och 140 miljoner flickor och kvinnor i världen är könsstympade.
Könsstympning är vanligast i västra, östra och nordöstra Afrika, men förekommer även i en del asiatiska länder och i Mellanöstern.
I Afrika riskerar omkring 3 miljoner flickor att könsstympas varje år.
Könsstympning leder ofta till svåra fysiska och psykiska problem, och kan bland annat leda till svåra komplikationer vid graviditet och förlossning.

Plan International arbetar för att:

  • Stärka flickor genom ökad tillgång till kunskap kring deras rättigheter (inklusive rätten att skyddas mot könsstympning) och sociala nätverk utanför familjen.
  • Förändra attityder och beteenden bland kvinnor och män som gör att könsstympning fortsätter att praktiseras.
  • I arbetet mot könsstympning involvera hela samhällen, flickor och pojkar, kvinnor och män, inklusive representanter för civila samhället, religiösa, politiska och traditionella ledare för att skapa förutsättningar för hållbara förändringar.
  • På lokal nivå visa på positiva exempel och konsekvenser av att upphöra med könsstympning.
  • Verka för att beslutsfattare på nationell nivå ska införa och stärka lagar som motverkar könsstympning.
  • Påverka internationella institutioner och dokument för att de ska uppmärksamma könsstympning och andra skadliga sedvänjor och ställa länder till svars om de bryter mot internationella överenskommelser på området.
  • Ge stöd till civilsamhällesorganisationers arbete för att öka kunskapen om könsstympning och få upp frågan på den politiska agendan.

Vill du också vara med i kampen mot könsstympning?

I vår gåvoshop kan du bidra till kampen mot könsstympning. Du får ett fint gåvobevis som du kan skriva ut och ge bort.

Taggar

Hälsa Jämställdhet Mänskliga rättigheter