Världen av Svenska Afghanistankommittén

Nasira drömmer om en plats i landslaget

Symaskinen ger Nasira Haqjou inkomst och en plats i samhället. Foto: Bashir Ahmad Fayaz

Nasira Haqjou utbildades till sömmerska för två år sedan genom SAKs program för personer med funktionsnedsättningar. Nu arbetar hon som sömmerska i Mazar-e Sharif, hon har en lärling, har börjat med sport och drömmer om en plats i det afghanska landslaget.

Hon sitter i ett rum, fullt upptagen med att sy. När hon kommer ut från syrummet lyser hennes ansikte upp i ett leende. Symaskinen har hjälpt henne att känna optimism inför framtiden och för hennes möjlighet att vara en del av samhället.

– Sömnaden ger mig inkomst. Jag kan hjälpa min familj och täcka mina egna  utgifter.

Jag vill bli en professionell rullstolslöpare och jag drömmer om att bli medlem i Afghanistans landslag

Nasira Haqjou är intresserad av sport och hon deltar i rullstolslöpning och basketövningar.

– Jag har hållit på med sport i snart ett år. Jag vill bli en professionell rullstolslöpare och jag drömmer om att bli medlem i Afghanistans landslag, säger Nasira.

Vill studera administration

Högre utbildning är en annan av hennes drömmar, men hon klarar inte av att betala avgifter och resor.

– Jag tjänar 1 500 afghanis i månaden vilket täcker kostnaden för transporter  och lite stöd till min familj. Inkomsten från sömnad är säsongsbunden. Under firandet av Eid har jag mer inkomst. Jag skulle vilja studera administration.

Hon är talesperson för organisationen för kvinnor med funktionsnedsättningar, Women with Disability Social Organization.

– Jag går på alla möten och påverkansaktiviteter för att hjälpa och stödja andra kvinnor med funktionsnedsättningar.

Nasira var tre år när hon drabbades av polio, som orsakade hennes funktionsnedsättning. Hon var diskriminerad och utanför i skolan men när hon kom i kontakt med en fältarbetare från SAKs program för personer med funktionsnedsättningar förändrades hennes liv. Hon fick möjlighet att delta på en yrkesutbildning i åtta månader där hon lärde sig att sy. SAK har också stöttat henne med rullstol och med utrustning för att utöva yrket.

Bashir Ahmad Fayaz 
SAKs regionkommunikatör i Mazar-e Sharif

Taggar

Försörjning Mänskliga rättigheter Jämställdhet