Mentorskap som förändrar liv - Simon och Sơn berättar om Nema Problema

Sơn Nguyen och Simon Olsson är med i Nema Problemas mentorskapsprogram.
Volontär & Aktivism

Nema Problemas mentorskapsprogram stöttar utrikes födda till arbete och främjar därmed Sveriges integration. Mentorn Simon Olsson och adepten Sơn Nguyen delar med sig av sina erfarenheter från Nema Problemas program och betonar varför engagemang likt dessa är avgörande för vårt lands framtid.

Att integreras och få arbete i ett nytt hemland är både svårt och tidskrävande. Simon Olsson, en 27-årig Account Executive i PR- och mediebranschen, har genom sitt mentorskap i Nema Problema sett dessa utmaningar på nära håll.

"Att få in en fot i arbetslivet och landa sitt första jobb inom det önskade området är oftast det svåraste. När du väl har ditt första jobb blir det vanligtvis mycket lättare att avancera internt eller byta till en bättre position på ett annat bolag”, säger Simon.

"Landa sitt första jobb inom det önskade området är oftast det svåraste"

Simon anser att Nema Problemas program effektivt tacklar dessa hinder genom att använda mentorernas kunskaper om den svenska arbetsmarknaden och deras nätverk.

"Att ha någon lokal som kan guida dig genom jobbsökningsprocessen är ovärderligt," betonar han. Dessutom har Simon upplevt personlig tillväxt genom sitt mentorskap. "Jag känner mig uppfylld när jag ser min adept växa och ta sig an nya utmaningar. Jag har också funnit en ny vän som jag genuint tycker om att umgås med."

Ovärderliga råd och insikter

För Sơn Nguyen, en 27-årig specialist inom digital marknadsföring och kommunikation, har mentorskapet varit en vändpunkt då han har fått ovärderlig vägledning från sin mentor.

"Språk- och kulturbarriärer är stora utmaningar för mig," säger Sơn. "Min mentors råd och insikter, baserade på hans erfarenheter som svensk och hans internationella perspektiv, har därför varit ovärderliga för mig."

"Jag känner mig mer självsäker"

Sơn har märkt en betydande förändring i sitt liv tack vare Nema Problema.

"Jag känner mig mer självsäker och har fått bra stöd som därför gjort mig mer tålmodig. Jag är också mer motiverad och uppmuntrad att söka jobb," förklarar han.

Hans framtida mål inkluderar att säkra en stabil anställning och på så sätt kunna bidra till det svenska samhället.

Taggar

Mänskliga rättigheter
Annons