6 tips på volontäruppdrag i Sverige

Volontär & Aktivism

Att engagera sig ideellt är inte bara något som är bra för själen utan kan också vara ett lyft i karriären och ett sätt att knyta nya kontakter. Men vart ska man börja?

Hela 94 procent av volontärer upplever att de mår bättre av sitt engagemang och en klar majoritet tycker att de påverkar samhället i en positiv riktning. Det visar siffror från Volontärbarometern. Vi listar uppdragen som gör stor skillnad för människor i vardagen!

  • Telefon- och chattjourer

Är du en god lyssnare? Det finns många telefon- och chattjourer som behöver personer som kan ge samtalsstöd, till exempel: SCHYSST, Fempowerment, Alltid Sedd, Brottsofferjouren, Stjärnjouren, Unga Lukas, Mansjouren, Indra Queer Trans & Tjejjour och många fler!

  • Äldrekontakt

Gillar du att fika? Det gör många äldre också! Äldrekontakt hjälper äldre ur ensamhet och social isolering genom att anordna regelbundna fikaträffar. Som volontär kan du bland annat bjuda hem ett gäng fikasugna till dig!

  • Sitt i en ideell styrelse

Vad vore föreningslivet utan styrelser? Att få erfarenhet från styrelsearbete ser inte bara bra ut på CV:et utan är också ett bra sätt att lära sig hur organisationer i civilsamhället fungerar. Flera av Globalportalens medlemmar söker regelbundet styrelsemedlemmar. Kolla in vår platsbank under kategorin volontär.

  • Läxhjälp

Som läxhjälpare bidrar du med dina erfarenheter och kunskaper och finns som stöd för personer som kanske inte har möjlighet till läxhjälp på annat håll. Det finns flera organisationer som behöver läxhjälpare, till exempel: Drivkraft, Mattecentrum, Internationella Bekantskaper, IM Sweden och många fler!

  • Bli mentor

Vill du använda dina erfarenheter och stötta andra? Vill du inspirera och motivera ungdomar till att studera vidare efter gymnasiet eller hjälpa en nyanländ att komma in på arbetsmarknaden? Kolla in mentorskapsprogrammen hos Nema Problema, Mentor Sverige, Frisk & FriNya kompisbyrån och Mitt Livs Val.

  • Hjälp till i en secondhand butik

Har du ett öga för textilier eller inredning? Många secondhand butiker söker volontärer som Erikshjälpen Second Hand, Röda Korset, Läkarmissionen och Sveriges stadsmissioner.

I vår platsbank finns flera volontäruppdrag på världsförbättrande organisationer. Spana även in Volontärbyrån som samlar mängder av uppdrag runtom i hela landet.
 

Taggar

Demokrati Flykt & migration Hälsa Mänskliga rättigheter Volontär & utbyten
Annons