6 tips: Så skaffar du en egen mentor

Jobba

En bra mentor kan ge dig en skjuts i både ditt arbetsliv och din personliga utveckling. Men hur hittar du rätt person? Vi tipsar om var du kan leta!

Vad är en mentor?

En mentor är oftast en person med erfarenhet av ett område som du vill jobba med eller lära dig mer om. Syftet med att ha en mentor är att du som ung eller ny i en viss bransch får tips och råd som hjälper dig framåt i arbetslivet. Det kan handla om att din mentor delar med sig av praktiska kunskaper, erfarenheter eller mer personliga livsråd.

Hur ofta du träffar din mentor beror på vad ni kommit överens om. I vissa mentorskapsprogram är det bestämt att ni ska träffas ett visst antal gånger per termin, men om du skaffar en mentor på egen hand kan ni själva diskutera hur mycket kontakt ni ska ha.

Hur skaffar jag en mentor?

Börja med att tänka igenom varför du vill ha en mentor och vad du hoppas få ut av mentorskapet. Då blir det lättare att veta vilken typ av person som skulle passa dig.

Det finns mentorskapsprogram som riktar sig specifikt mot studenter, chefer, unga kvinnor och nyanlända - men du kan också ta saken i egna händer och skaffa en mentor på annat sätt.

  • Fråga ditt universitet!

Stockholms universitet, Örebro universitet och Karlstad universitet är några exempel på lärosäten som erbjuder mentorskapsprogram för sina studenter. Kolla med din studievägledare om det finns liknande möjligheter där du pluggar!

  • Engagera dig i FUF!

Föreningen för Utvecklingsfrågor (FUF) är en ideell förening som informerar och skapar debatt om globala utvecklingsfrågor. Är du engagerad inom FUF erbjuds du möjlighet att få en egen mentor via deras mentorskapsprogram.

  • Kolla med ditt fackförbund!

Många fackförbund har olika typer av mentorskapsprogram. Hör av dig till din fackförening och kolla vad de erbjuder!

  • Våga fråga!

Ett bra sätt att skaffa en mentor är att fråga någon du inspireras av och ser upp till. Kanske finns rätt person på din arbetsplats, i ditt ideella nätverk eller på en tidigare praktikplats?

  • Skicka ett DM!

Att skicka ett Linkedin-meddelande till någon du inte känner kan vara läskigt, men värt ett försök! Testa att fråga om de vill börja med en fika. Även om de inte skulle ha tid så blir de allra flesta smickrade över att få frågan!

  • Sök till Maktsalongen!

Är du under 30 och identifierar dig som kvinna? Är du ledare i en organisation eller rörelse och vill utveckla ditt ledarskap? Då kan du söka till Maktsalongens mentorskapsprogram! Håll koll på deras Instagram för att se när nästa ansökningsperiod öppnar.
 

Har du tips på fler mentorskapsprogram? Hör av dig!

Taggar

Kurser & utbildningar Utbildning