När Mazakeen Riyas köpte sin motorcykel var det många som höjde på ögonbrynen och ifrågasatte om det verkligen var lämpligt för henne som muslimsk kvinna. Men Mazakeen Riyas stod på sig.
– Jag har fått mycket uppmärksamhet för mitt beslut och men också många kritiker. Det gick så långt att tidningarna kom och skrev om mig och min motorcykel.
Mazakeen är del av ett nätverk som arbetar för kvinnors rättigheter både när det gäller könsbaserat våld, ekonomisk självständighet och politisk representation på alla nivåer (ett nätverk som kommit till tack vare ett stöd från Diakonias samarbetsorganisation).
Utan stöd från nätverket och från sin make, vet Mazakeen inte om hon hade orkat stå emot kritikerna i längden. Men i grund och botten har hon svårt att förstå varför hon inte skulle kunna köra sin motorcykel.
– För mig är det ett bra sätt att transportera barnen till skolan. Och det gör mig mer rörlig.
Ekonomisk lösning
Mazakeens make jobbar utomlands och kan inte hjälpa till med familjens transporter. Därför brukade Mazakeen behöva lägga cirka 15 000 lankesiska rupies (880 kronor) i månaden på transporter, något som dessutom var tidsödande att ordna med eftersom hon inte ville skicka sina barn med vem som helst i en trehjuling.
Lösningen – att köpa en motorcykel – var både långsiktigt ekonomisk och praktisk.
– Men jag fick en hel del kritik från både grannar och vänner, de ifrågasatte om en kvinna på en motorcykel verkligen var förenligt med islam.
Kamel eller motorcykel
Vändpunkten kom när en vän till Mazakeen föreslog att de skulle arrangera ett möte med en imam som kunde förklara att en kvinna på motorcykel i vår tid motsvarade berättelser i koranen om kvinnor på kamel.
– Det, i kombination med all uppmärksamhet jag fick, tystade kritikerna. Men för mig handlar det främst om säkerheten för mina barn. Jag kör dem hellre själv än släpper iväg dem med vem som helst. Och så känner jag mig mycket mera fri och rörlig, säger Mazakeen och ler.