nyhet av Artikel2

Marocko utvisar svenska Amalie – portad från Västsahara

Amalie Wuotila, 20 år, från Övertorneå stoppas från inresa till ockuperade Västsahara.

Amalie Wuotila, 20 år, från Övertorneå har just blivit stoppad av marockansk polis från att åka till Västsahara. Hon och hennes reskamrater som var på väg till huvudstaden El Aaiún blev utslängda ur bussen för att polisen ansåg att de pratat med "fel folk", nämligen en västsaharisk kille.

- Vi blev just avslängda ur bussen mitt ute i ingenstans, säger Amalie Wuotila till Emmaus Stockholm. Det är väldigt stressigt, det är sex poliser som vill tvinga oss att åka tillbaka till Agadir i en pytteliten taxibil, fortsätter hon.

Det var när bussen nådde en checkpoint utanför staden Tantan i södra Marocko vid 8-tiden svensk tid som marockansk polis beordrade Amalie, och hennes norska klasskamrater som hon reser med, att stiga ur. De nekas från att åka vidare till sin slutdestination, Västsaharas huvudstad El Aaiún. Gruppen tvingas nu att åka tillbaka norrut till den marockanska staden Agadir.

- Jag ville lära mig mer om situationen och visa solidaritet med västsaharierna. Faktum är att ockupationen pågår och att det internationella samfundet inte tar sitt ansvar. Sverige som nu sitter i Säkerhetsrådet måste stå upp för västsaharierna och försvara folkrätten, säger Amalie Woutila, som till vardags studerar i Norge.

I mars förra året utvisade Marocko delar av FN:s fredsstyrka som finns på plats i ockuperade Västsahara, och ännu har all personal inte tillåtits återvända. Sverige har under ordförandeskapet i Säkerhetsrådet nu i januari inte satt denna fråga på agendan. FN-styrkan MINURSO, vars mandat förhandlas i april varje år, är den enda fredsstyrkan i världen som inte har rätt att övervaka mänskliga rättigheter.

Taggar

Demokrati
Annons