Världen av ForumCiv

Kungen av poesi

En krispig höst drar över Göteborg i slutet på september. Löven byter skepnad och staden bultar för de sista strålarna som solen skänker.

Än har inte regnet erövrat staden. För Mufasa, som har satt sina fötter för första gången på svensk mark, ett uppskattat välkomnande som väntat sig ett mycket mer bryskt bemötande av snöstorm. 

Mufasas uppväxt har satt stark prägel på artistskapet där han ifrågasätter könsroller, stamsamhället och myndigheternas agerande. Politiskt ställdes den Kenyanska demokratin på sin spets sommaren 2017; oppositionen förklarade resultatet ogiltigt med följd av våldsamma protester där regimen vägrade ge vika. Ett 30-tal människor dog under demonstrationerna av polisens våld. Trots höstens dramatiska händelseförlopp ser Mufasa optimistiskt på framtiden.

- Nästa val så kommer Kenya se skillnad, förändringen hänger i luften. Förr visste vi att myndigheter gjorde ett dåligt jobb, idag kan vi prata om det. Konstnärers arbete är att fånga upp den frustrationen och ilskan för att fånga upp all energi och rikta  den åt rätt håll. Sätta ord på det folk känner men inte kan uttrycka på grund av tabun och normer.

Konstnärer i Kenya har större frihet agera än vad många organisationer har för att utmana orättvisor. Foto: Maurits Otterloo

Ingen spikrak väg till framgång

Mufasa besöker den gamla industristaden på inbjudan av Forum Syd för att delta på Bokmässans scen Globala Torget. Som spoken word-artist och aktivist, ett ord som han själv avskyr men som klär honom.

- Ord är makt och ordet aktivist klingar inte rätt längre i det kenyanska samhället. Regeringen har gjort att det associeras med bråkmakare som vill störta regeringen och förstöra samhället. Det finns inget konstruktivt i det längre.  

I fyra dagar ska han lyfta situationen i Kenya för att bryta normen av de annars vita, beresta medelåldersexperterna som sitter i fåtöljer och pratar om världens händelser. I Kenya har Mufasa vuxit från små underground-scener till att göra stora tv-framträdanden.

- Konstnärer som kritiserar regeringen känner av det ekonomiskt. Företag som är kopplade till regeringen, och dom är många, slutar att höra av sig när vi ifrågasätter myndigheter och regeringar.

Det var under universitetsstudierna inom business som Mufasa kände att hans rätta bana vara inom konsten. Foto: Maurits Otterloo

Kungen över poesi

Redan i grundskolan började orden finna honom. Hans polare retade honom för hans talang med att kalla honom kungen över poesi. Kiswahili för kung är Mufasa. 

- Men min mamma frågar mig än idag vad jag ska bli när jag blir stor. Det är svårt för henne att acceptera att jag kan leva på min konst. Hon hade hellre sett att jag var något traditionellt som läkare eller jurist. 

15 år efter barndomens pikar går Mufasa flåsandes av scenen på Globala Torget. Tio minuter av allt. Han har vräkt ut hela sin inre frustration över samhällets traditioner och omöjliga strukturer. Hela hans själ. Efter att ha kopplat bort världen i en tjugo sekunder kommer Mufasa tillbaka till verkligheten och brister ut i ett leende. Han hinner inte säga något förrän första personen frågar om hon kan ta en selfie.  

Konst och aktivism, artivism, är ett viktigt verktyg för att arbeta för demokrati och mänskliga rättigheter i Kenya.

Organiserar för artivism

- Förr handlade alltid gemenskap i Kenya om ens stam och etniska identitet. Med urbanisering och modernisering så skapar vi nya roller och identiteter. Det har gjort enorma framsteg för diskussioner kring vilka vi är, och vad vi önskar. 

40 mil är det från uppväxten till Nairobi där han idag lever, uppträder och är drivande för organisationen Creative Spills. Genom organisationen Creative Spills uppmuntrar och stöttar Mufasa andra konstnärer att våga bryta tabun. Organisationen besöker skolor över hela Kenya för att skapa nya generationer konstnärer och ge elever verktygen och makten att uttrycka sig.

- Vi har en stark gemenskap där vi hjälper varandra inom grupperna, vi kan inte skapa förändring ensamma. 

Varje år hjälper Mufasa manliga och kvinliga artister att hitta vägar till större scener utanför Kenya. Foto: Maurits Otterloo

Att konstscenen växer är inget Mufasa tar för givet. Forum Syds Wajibu Wetu försöker hitta nya kanaler utanför den traditionella bistånds-tänket som att bland annat stötta Creative Spills årliga spoken word slam som varje år skickar artister utomlands för att tävla. Medan organisationer kan tystas av den Kenyanska lagen finns det mer utrymme för det fria ordet för bloggare och konstnärer.

Nya identiteter och subkulturer är viktiga för att skapa ett enat Kenya över stamgränserna menar Mufasa. Foto: Maurits Otterloo

- Vi konfronterar utmaningar som till exempel korruption, vi är mindre bekväma, vi vågar utmana rasism mot grupper inom samhället, folk tänker och ifrågasätta är att vi ska vara delade över stamgränser. Och där spelar konsten en viktig roll för att skapa förändring som vi kan alla leva med och se in i framtiden. 

Taggar

Demokrati Mänskliga rättigheter
Annons