av Vi-skogen

Jamila - en kvinnlig trädhjälte

Jamila Kyakuwar med yngsta dottern Khamiyati 2 år. Foto Elin Larsson
Världen

Jamila Kyakuwar, 30, bor med barnen Boyi 13, Aisha 12, Rashid 8, Shamim 5 och Khamiyati 2 i Mayuge i östra Uganda. Många som lever här är hårt utsatta för klimatförändringarnas effekter. Området de bor i är kulligt och familjen påverkas därför extra mycket av både jorderosion och översvämningar.

– Klimatet har verkligen förändrats här. Det växlar mellan långa torrperioder och perioder av alltför mycket regn. Det påverkar mina skördar, berättar Jamila.

Förra året var regnen så kraftiga att stora delar av skörden förstördes.

– Vi hade översvämning över allt. I huset och på fälten. Bönorna blev gula och ruttnade istället för att mogna, säger hon.

Det är inte första gången. Både Jamilas eget och huset intill där svärmor bor har flera gånger förstörts på grund av oväder. Men värst är det när skördarna uteblir.

– Vissa säsonger skördar vi nästan inget alls. Då tvingas vi låna pengar för att kunna köp mat och ved, säger hon.

Två tredjedelar av all skog har försvunnit

En av anledningarna till det ombytliga vädret är avskogningen. De senaste 25 åren har 2/3 av all naturskog i Uganda försvunnit. En av alla skogar som inte längre finns kvar är den som låg bakom Jamilas hus.

– Jag har hört min svärmor berätta om den täta skogen där hon brukade plocka kvistar som användes som ved. Men nu finns det ingen skog. Alla träd är borta, säger hon.

Hon har bott i Mayuge sedan 2003 och redan då var skogen ett minne blott. Själv har hon ett par träd på gården men det räcker inte. Familjen tvingas köpa ved för att kunna laga mat.

– Jag skulle vilja ha fler träd men jag har inte råd att köpa sticklingar och fröer. Jag brukar drömma om att skogen ska komma tillbaka. Det skulle gynna alla oss som bor här i området, säger hon.

Drömmer om barnens utbildning

Jamila drömmer om att hennes barn ska få en utbildning. Kanske blir de också bönder eller så kan de anställas någonstans. Idag består familjens inkomst av att sälja grönsaker på marknaden och barnen får ofta hjälpa till.

– Min högsta önskan är såklart att barnen skulle kunna fokusera på skolan istället för att hjälpa till så mycket hemma. Självklart påverkar det skolarbetet att de hjälper till och säljer grönsaker i byn i stället för att läsa sina läxor. Men jag har ingen möjlighet att betala skolavgifter om vi inte får den extra inkomsten, säger hon.

Jamila försöker lära barnen allt hon kan om hur man sköter en gård och i framtiden vill hon bygga ett nytt hus med flera rum som står emot klimatförändringar. Nu hoppas hon att genom att bli en av Vi-skogens trädhjältar så kan hon förändra familjens situation.

– Jag vill vara med och återplantera skogen. Jag vill också lära mig mer om biodling och så hoppas jag att jag får möjlighet att plantera fler träd på gården. Träden kommer ge oss en bättre inkomst, säger hon.

Elin Larsson, Vi-skogen

Taggar

Försörjning Klimat & miljö
Annons