Volontär & Aktivism av Amnesty International

“Jag är svart. Jag är gay. Jag är människorättsutbildare”

Israel 28 år Salvador, Brasilien

Möt de unga människorna som kämpar för mänskliga rättigheter i Bolsonaros Brasilien.

Efter Jair Bolsonaros valkampanj, med en agenda som öppet gick emot mänskliga rättigheter, har ett klimat präglat av skräck varit vardag i Brasilien. Men unga människor ställer sig trots detta upp och höjer sina röster. Amnesty har träffat sju brasilianska människorättsaktivister som avslöjar hur livet ser ut i Salvador, Brasilien, och hur de möter frågor som våld mot kvinnor, rasism och homofobi utan att tveka.

Israel, 28

"Min berättelse om aktivism startar med mig och vad jag har gått igenom. Jag är en svart man, jag är gay, jag är en människorättsutbildare.

Salvador är en farlig plats att växa upp på, framförallt om du är ung, fattig och svart. Färgen på din hud gör dig ännu mer utsatt för våld. För mig har dock det svåraste med att växa upp i det här samhället varit vetskapen om att jag är gay. Min familj är superkristen och jag trodde att jag skulle hamna i helvetet om jag berättade sanningen för dem.

När jag mötte min man förstod jag att jag var tvungen att berätta för mina föräldrar. Till en början sa de att de var okej med det. En vecka senare skrek min mamma att “homosexualitetens demoner” skulle lämna huset. Jag har varit med min man i åtta år och vi har adopterat två barn, men min familj vill fortfarande inte kännas vid oss.

Mitt arbete gör mig faktiskt orolig

Jag dök verkligen in i aktivismen. Många män tycker inte att det är okej att vara gay, men jag vill låta dem veta att det är okej. Det är därför jag har ett projekt för grundskolor där jag lär barn om mobbning, mångfald, genus, sexualitet och mänskliga rättigheter. Jag är också en del av Amnesty Internationals ungdomsgrupp i Salvador. Alla som är en del av gruppen är väldigt modiga. De står upp för alla, oavsett etnicitet, kön, klass eller sexualitet, och de kämpar för rättvisa.

Jag gör min röst hörd genom utbildning - det är nyckeln till mänskliga rättigheter och det är ett sätt att nå igenom våldet. Mitt arbete gör mig faktiskt orolig. Människorättsförsvararen Marielle Franco blev skjuten och dödad, bara för att hon stod upp för andras rättigheter. Det skulle kunna hända mig också, men kampen fortsätter."

Möt fler ungdomsaktivister i Brasilien

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter
Annons