Världen av Amnesty International

Iran: Frige kvinnorättsförsvararna som häktats för fredliga protester mot slöjtvång

Från vänster: Yasmin, Vida och Monireh. Foto: privat

Två kvinnorättsförsvarare, Yasmin Aryani och Monireh Arabshahi, har nyligen häktats i Iran för att de fredligt protesterat mot Irans slöjtvångslagar. Nu är det dags för Iranska myndigheter att sluta trakassera, häkta och fängsla kvinnorättsförsvarare som fredligt protesterar mot Irans diskriminerande lagar om slöjtvång.

En tredje aktivist, Vida Movahedi, som har varit häktad sedan oktober 2018, blev dömd till ett års fängelse förra månaden för att ha fredligt protesterat mot slöjtvånget.

Irans underrättelsetjänst och säkerhetsorgan har också utsatt flera andra kvinnorättsförsvarare för hotfulla telefonsamtal. Några har kallats till förhör - förhör där de är rädda för att de kommer att gripas.

— Iranska myndigheter tycks slå ner på det ökade motståndet och den växande fredliga rörelsen mot slöjtvång, i ett försök att skrämma dem till tystnad och underkastelse, säger Magdalena Mughrabi, biträdande chef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet på Amnesty International. Hon fortsätter:
— Kriminaliseringen av kvinnor och flickor som inte bär slöja är en extrem form av könsbaserad diskriminering. Istället för förföljelse och fängslande av kvinnor som står upp mot denna orättvisa borde de iranska myndigheterna snabbt och ovillkorligt släppa alla kvinnorättsförsvarare som häktats för fredlig aktivism.

Häktade för fredliga protester

Den 10 april greps kvinnorättsförsvararen Yasmin Aryani av säkerhetsstyrkor i sitt familjehem i Teheran och fördes till en okänd plats. Yasmin Aryanis mamma, Monireh Arabshahi, greps dagen därpå efter att hon besökt ungdomsfängelset Vozara i Teheran för att fråga efter sin dotter.

Amnesty International har tagit del av information som indikerar att båda kvinnorna gripits i samband med en video som blev viral på Internationella kvinnodagen, där Yasmin, Monireh och flera andra kvinnorättskämpar ses ge blommor till kvinnliga passagerare på tunnelbanan i Teheran, utan sina sjalar samtidigt som de pratar om hopp för kvinnors rättigheter i Iran. I videon säger Monireh Arabshahi att hon hoppas att “dagen kommer då kvinnor inte tvingas kämpa” för sina rättigheter och Yasmin Aryani ger en blomma till en kvinna som bär hijab och säger att hon hoppas att de en dag kan gå sida vid sida på gatan “jag utan hijab och du med hijab”.

De två kvinnorättskämparna ställs sannolikt inför anklagelser som innehåller “spridande av propaganda mot systemet” och “uppmaning till korruption och prostitution” i samband med videon. Yasmin Aryanis familj hörde inte från henne förrän den 15 april, när hon tilläts ringa ett kort telefonsamtal. Myndigheterna har hittills vägrat att berätta var hon finns. De medger bara att hon hålls häktad.

Monireh Arabshahi sitter häktad i det extremt överfull och ohygieniska Shahr-e Rey-fängelset tillsammans med flera hundra andra kvinnor, utan tillgång till rent dricksvatten, tillräckligt med mat, medicin eller frisk luft.

Den 14 april meddelade en advokat för en annan kvinnorättsförsvarare, Vida Movahedi, att hon har dömts till ett års fängelse i mars 2019 för hennes fredliga protester mot slöjtvång. Hon har suttit häktad sedan 29 oktober 2018, då hon genomförde en ensam protest genom att ställa sig, utan hijab, högst upp på en stor kupol mitt på Revolutionstorget i Teheran och vifta med färgade ballonger.

Vida Movahedi blev känd som den första “Tjejen på Revolutionsgatan” efter hennes första protest i december 2017 då hon klättrade upp på en verktygslåda på Revolutionsgatan, tog av sig sin sjal och viftade med den som en flagga på en lång pinne. Den fredliga handlingen resulterade i hennes gripande och följande frigivning mot borgen innan hon arresterades igen i oktober 2018. Hennes fredliga motståndshandling har sedan dess inspirerat kvinnor över hela landet att hålla i liknande protester i offentligheten mot slöjtvång.

I mars dömdes den välkända människorättsadvokaten och kvinnorättsförsvararen Nasrin Sotoudeh till 33 års fängelse och 148 piskrapp. Hon fälldes på sju åtalspunkter, några av dem gällde försvar av kvinnor som protesterat mot slöjtvånget. Med de fem år som Nasrin Sotoudeh tidigare dömts till blir den totala längden på fängelsestraffet chockerande 38 år.

I januari 2019 dömdes både Nasrin Sotoudehs make Reza Khandan och människorättsförsvararen Farhad Meysami till sex års fängelse på grund av deras stöd till kampanjen mot slöjtvång.

Taggar

Jämställdhet Mänskliga rättigheter