av Amnesty International

Sri Lanka: Förbud mot ansiktsslöja riskerar att stigmatisera muslimska kvinnor

Världen

Sri Lanka har till följd av terrorattentatet på påskdagen infört ett förbud mot att dölja ansiktet. Det innebär att muslimska kvinnor inte längre kommer få dölja ansiktet med en niqab - ansiktsslöja.

— I en tid när många muslimer i Sri Lanka oroar sig för en backlash är införandet av ett förbud, som effektivt slår mot kvinnor som bär niqab av religiösa skäl, något som riskerar att stigmatisera dem. De kommer att utestängas från allmänna platser och istället tvingas stanna hemma. De kommer inte kunna arbeta, studera eller få tillgång till grundläggande tjänster. Förbudet går emot deras rätt till icke-diskriminering, yttrandefrihet och religionsfrihet, säger Dinushika Dissanayake, Amnesty Internationals sakkunniga inom Sydasien. 
 

Syftet med förbudet är att underlätta identitetskontroller för att bekämpa terrorism. Amnestys ståndpunkt är att myndigheter har rätt att genomföra identitetskontroller då det anses objektivt nödvändigt, till exempel vid faktiska säkerhetsfrågor. Det är då viktigt att staten tar fram åtgärder som går hand i hand med mänskliga rättigheter. Kvinnor har rätt att välja hur de ska klä sig, oavsett deras tro. Att tvinga kvinnor till att ta av sin ansiktsslöja är tvingande och förnedrande.

— I en tid när många muslimer i Sri Lanka oroar sig för en backlash är införandet av ett förbud, som effektivt slår mot kvinnor som bär niqab av religiösa skäl, något som riskerar att stigmatisera dem.

Förbudet mot all slags ansiktsmaskering trädde i kraft den 29 april 2019, i efterdyningarna av terrorattacken på påskdagen som krävde fler än 250 personers liv i attacker mot tre kyrkor och tre hotell. Sedan attackerna har den lilla gruppen muslimer som finns på Sri Lanka stålsatt sig för en backlash samtidigt som migranter med muslimsk bakgrund eller från länder med muslimsk majoritet har attackerats av våldsamma ligor. 

Taggar

Mänskliga rättigheter