av Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF)

Hur många kvinnor har tilldelats Nobels fredspris?

Foto: Flickr/European Parliament.
Världen

Varje år delas Nobels fredspris ut i Norge. Den som får ta emot priset är en person som anses ha agerat för fredliga insatser i världen. Men hur ser det ut med fördelningen av pristagare mellan män och kvinnor?

Fler kvinnor på prispallen!

Sedan Nobels fredspris delades ut första gången 1903 har mer än 100 privatpersoner tilldelats priset vid olika tillfällen. 

Det finns mängder av modiga och inspirerande människor i världen som kämpar för fred på olika sätt. Trots det har bara 16 kvinnor fått fredspris för sina insatser!

Därför vill vi uppmärksamma denna orättvisa och lyfta de kvinnor som har prisats genom tiderna.

I framtiden hoppas vi på en jämnare fördelning av män och kvinnor som tilldelas Nobels fredspris!

Kvinnor som har tilldelats Nobels fredsfris:

1905 – Bertha von Suttner, Österrike-Ungern

Den första kvinnan som tilldelades Nobels fredspris arbetade som sekreterare till Alfred Nobel under några månader 1876. Under den sista delen av sitt liv var hon en outtröttlig förkämpe för fred i Tyskland och Österrike och publicerade många kritiska och hyllade böcker och pacifistiska tidskrifter.


Bertha von Suttner. Foto: IKFF.

1931 – Jane Addams, USA

Under detta år gick Nobels fredspris till Jane Addams, en av grundarna av Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF). 1915 blev Jane Addams IKFF:s första ordförande och hon dedikerade sitt liv till att kämpa för social rättvisa, kvinnlig rösträtt och världsfred. Addams blev den första amerikanska kvinnan att tilldelas Nobels fredspris.

1946 – Emily Greene Balch, USA

Några år senare gick priset återigen till en IKFF-aktivist, Emily Greene Balch. Hon var IKFF:s första internationella sekreterare och tilldelades priset år 1946. Balch arbetade bland annat under andra världskriget för flyktingars asylrätt, och för att den amerikanska fredsrörelsen skulle stödja FN.

1976 – Betty Williams, Storbritannien

Betty Williams var grundaren av Northern Ireland Peace Movement (senare omdöpt Community of Peace People) och tilldelades Nobels fredspris 1976. År 2006 blev hon en av de sex grundande medlemmarna av Nobel Women’s Initiative och leder för närvarande World Centers of Compassion for Children International

Betty Williams. Foto: IKFF.

1976 – Mairead Corrigan, Storbritannien

Mairead Corrigan tilldelades utmärkelsen tillsammans med Betty Williams, 1976, för hennes insatser för att få slut på våldet i Nordirland. Hon var också en av grundarna av Northern Ireland Peace Movement.

Mairead Corrigan. Foto IKFF.

1979 – Moder Teresa, Indien

Moder Teresa ägnade från 12 års ålder sitt liv åt att hjälpa fattiga människor. Hennes arbete började i slummen i Calcutta. Hon har fått en mängd utmärkelser, bland annat Nobels fredspris 1979.

Moder Teresa. Foto: IKFF.

1982 – Alva Myrdal, Sverige

Alva Myrdal var IKFF-medlem och en förkämpe för nedrustning. 1962 utsågs hon till svensk representant för nedrustningskonferensen (CD) i Genève. Under de följande åren spelade hon en avgörande roll för att öka trycket på USA och Sovjetunionen att nedrusta och hon hade ett betydande inflytande över nedrustningsdebatten. Hon fick Nobels fredspris 1982.

Alva Myrdal. Foto: IKFF.

1991 – Aung San Suu Kyi, Burma

Aung San Suu Kyi tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin livslånga aktivism i Burma. Hon hade redan då placerats i husarrest av den burmesiska militärjuntan. Det var två decennier senare, år 2012, som hon äntligen släpptes fri från husarresten och fick resa till Europa för att ge sitt tacktal.

Aung San Suu Kyi. Foto: IKFF.

1992 – Rigoberta Menchú, Guatemala

1992 mottog Rigoberta Menchú Nobels fredspris. Hon är berömd för sin kamp för social rättvisa och etnokulturell försoning i Guatemala, med särskilt fokus på ursprungsbefolkningars rättigheter.

Rigoberta Menchú. Foto: IKFF.

1997 – Jody Williams, USA

År 1997 tilldelades Jody Williams priset för hennes viktiga arbete för att förbjuda landminor. Williams var samordnare för International Campaign to Ban Landmines (ICBL) när den grundades, och hon spelade en nyckelroll för att landminor förbjöds 1997.

Jody Williams. Foto: IKFF.

2003 – Shirin Ebadi, Iran

Shirin Ebadi fick Nobels fredspris 2003 för sina insatser för att säkerställa efterlevnaden av de mänskliga rättigheterna, med särskilt fokus på kvinnors och barns rättigheter. Hon grundade Defenders of Human Rights Centre i Iran och är den första iraniern som tilldelats fredspriset.

Shirin Ebadi. Foto: IKFF.

2004 – Wangari Muta Maathai, Kenya

Wangari Maathai var den första kvinnan i Öst- och Centralafrika att få en doktorstitel. Hon startade Green Belt Movement, som planterar träd tillsammans med kvinnogrupper för att skydda miljön och samtidigt förbättra kvinnors livskvalitet. Maathai fick Nobels fredspris 2004 för hennes kamp för mänskliga rättigheter och miljöskydd.

Wangari Muta Maathait. Foto: IKFF.

2011 – Ellen Johnson Sirleaf, Liberia

År 2011 var Ellen Johnson Sirleafs en av tre mottagare av Nobels fredspris. Efter att ha blivit Liberias president 2005 och senare blivit omvald, har Ellen Johnson Sirleaf gjort mycket för att lyfta sitt land ur dess blodiga förflutna.

Ellen Johnson Sirleaf. Foto: IKFF.

2011 – Leymah Gbowee, Liberia

Leymah Gbowee, även hon från Liberia, tilldelades fredspriset tillsammans med Ellen Johnson Sirleaf 2011. Gbowee ledde kvinnofredsrörelsen i Liberia, som spelade en helt avgörande roll för att stoppa inbördeskriget i landet. I sitt tacktal sa hon, ”Världen brukade minnas Liberia för dess barnsoldater men nu minns de vårt land för … kvinnor.”

Leymah Gbowee. Foto: IKFF.

2011 – Tawakel Karman, Yemen

Tawakkul Karman var den tredje kvinnan som fick Nobels fredspris 2011. Hon blev för många det internationella ansiktet för det upproret i Yemen, en del av den arabiska våren 2011.

Tawakel Karman. Foto: IKFF.

2014 – Malala Yousafzai

2014 tilldelades Malala Yousafzai Nobels fredspris, tillsammans med Kailash Satyarthi, för hennes arbete för flickors rätt till utbildning. I tacktalet kritiserade Yousafzai militarism och vapenspridning med orden: ”Varför är de länder som vi kallar ’starka’ så mäktiga när det kommer till att skapa krig, men så svaga när det kommer till att bygga fred? Varför verkar det vara så lätt att bygga vapen men så svårt att bygga skolor?”.

Taggar

Mänskliga rättigheter Jämställdhet
Annons