Världen av Erikshjälpen

Henning Gillberg är Sveriges Second Hand Profil 2020

Idén föddes på en whiteboard men rörelsen har vuxit långt utanför kontoret i Malmö. Korsat landsgränser och världshav. Fått vingar och flyger nu av sig själv. Det är ingen gladare för än just Henning Gillberg, grundare av White Monday – och Sveriges Second Hand Profil 2020.

Måndag 25 november 2019. Det är fem dagar kvar till årets absoluta köpfest och i gallerian vid Hornstull i Stockholm förbereds det med skyltar och erbjudanden som ska maxa kundernas spontana shoppingsug.

Under årets Black Friday kommer svenskarnas shoppingresultat att nå nya höjder – över sju miljarder kronor. Men om det vet Henning Gillberg inget än, där han står i svarta byxor, vit skjorta och vit kavaj och blickar ut över den cirkulära pop up-butiken som för dagen tagit plats i gallerian. Det han just fått veta får honom dock att ta sig för pannan och uppriktigt säga:

– Jag blir faktiskt lite tårögd.

Andhämtning.

– Ikea är med! Ikea skippar Black Friday och har lagt ut White Monday på sin startsida. Wow!

Fem timmar senare, i ett (passande nog) kritvitt konferensrum ett par våningar upp, strömmar amerikansk entusiasm ut genom den bärbara datorns högtalare. “WITH US TODAY WE HAVE HENNING GILLBERG FROM SWEDEN – THE FOOOOOUNDER OF WHITE MONDAY!”

Det är livesändning på Facebook och för ett USA-baserat budföretag berättar Henning Gillberg om tankarna bakom konceptet White Monday och ger tips om hur de kan fortsätta sprida rörelsen “over there”. För två veckor sedan var han i Singapore för att lansera konceptet. Under dagen kommer positiva rapporter därifrån, liksom från Tyskland, Serbien, Kenya, Turkiet, Kanada…

– Första året var vi 30 deltagare, andra året 180. I år är vi över 500 deltagare från 23 länder. I mig är det ett större lugn nu, för utanför mig finns det nu en rörelse som inte är beroende av mig som person. White Monday har gått från att vara något som media tycker är lite kul att lyfta, till att verkligen bli en rörelse bland folket. Och det är först då vi kan göra skillnad på riktigt.

I mig är det ett större lugn nu, för utanför mig finns det nu en rörelse som inte är beroende av mig som person.

Tre år har gått sedan Henning Gillberg, tillsammans med en dåvarande kollega, formulerade begreppet White Monday. Som ett slags motpol till den ohållbara konsumtionshets som Black Friday som begrepp står för, kände han ett tydligt behov av att peka på ett annat sätt att konsumera. Vid den tidpunkten, liksom nu, var han vd på sitt eget företag Repamera, vars affärsidé är att lappa och laga kundernas trasiga kläder. Upplevelsen var att många kunder inte kände till att det går att konsumera cirkulärt, det vill säga att ta vara på det som redan finns. Antingen genom att lappa och laga, köpa begagnat, köpa varor gjorda av återvunna material eller hyra varor istället för att köpa.

Det är när vi aktiverar konsumenterna som förändringen sker.

– White Monday’s kärnbudskap är att visa upp ett alternativ till nykonsumtion. Vi säger inte att man inte ska konsumera alls eller att man aldrig ska köpa nytt. Men vi behöver hitta balansen mellan ny innovation och att ta tillvara på det vi redan har. Behöver man verkligen köpa en borrmaskin om man ska borra ett hål i väggen eller räcker det om man hyr en i några timmar, borrar sitt hål och sedan lämnar tillbaka den? Om ens byxor går sönder, behöver man verkligen slänga dem och köpa ett par nya, eller kan man laga dem och fortsätta använda dem?

Första steget blev att mobilisera företag som finns inom den cirkulära ekonomin och ge dem en gemensam plattform från vilken de tillsammans kan bli en starkare röst och visa kunderna på tydliga alternativ. Till det kom organisationer, föreningar och inte minst influencers som i sociala medier gjorde rörelsen synlig genom att aktivt ta ställning för dess budskap.

– Vi får gemene person att förstå skillnaden mellan nykonsumtion och cirkulär konsumtion och på det sättet tror jag att vi gör en skillnad. Det är när vi aktiverar konsumenterna som förändringen sker, säger Henning Gillberg.

“Jag är väldigt glad och väldigt stolt! Alla långa mejlkvällar framför datorn för att bygga upp konceptet känns så värda när man blir uppmärksammad så här – och dessutom av en organisation som Erikshjälpen som jag tycker står för så mycket fint. Jätteroligt!”

Varifrån kommer då hans eget engagemang för frågan? Han har svårt att underbygga det med ord, säger han. Kanske spelar den enkla uppväxten i Lenhovda i Smålands djupaste skogar, med två deltidsarbetande sjuksköterskor som föräldrar och många syskon, roll för synen på det materiellas betydelse? Kanske är det entreprenörandan, den som ledde honom till att först studera produktdesign och cirkulär ekonomi vid Malmö Universitet och därför starta Repamera, företaget där han till en början cyklade runt på Malmös gator för att hämta upp sina kunders kläder som behövde lagas?

Helt klart är att han brinner för hållbarhet – men att det sista han vill är att bli en trendig kampanjröst för detsamma.

–  Mitt viktigaste jobb är att få alla som deltar i White Monday att inte göra det till en hållbarhetskampanj. Alla behöver börja tänka och konsumera cirkulärt, det är bra för alla parter och även för moder jord. Säger man att det är en hållbarhetskampanj tror jag att man bara fångar den målgrupp som redan tänker på de här frågorna. Men vi vill få alla att tänka cirkulärt, oavsett om man röster vänster eller höger, oavsett om man är arg eller glad, dum eller snäll, lång eller kort. Det är bra för alla och för moder jord.

MOTIVERING SVERIGES SECOND HAND PROFIL 2020

År efter år skriker kommersiella handelsaktörer ut sitt budskap med en kraft som får oss att handla nytt för miljardtals kronor – och det bara under en enda dag. Det som började som en fyndig lek med motsatsord har nu etablerat sig som en växande motrörelse som engagerar allt ifrån privatpersoner och influencers till organisationer och företag – i Sverige men också internationellt.
Som grundare av White Monday har Sveriges Second Hand Profil 2020 med stort engagemang skapat en kraftfull rörelse som driver på den viktiga utvecklingen mot en mer cirkulär konsumtion. En rörelse som utan tvekan är det nya svarta.

OM PRISET

Priset Sveriges Second Hand Profil delas ut årligen till någon som på ett särskilt sätt har utmärkt sig inom second hand. Förutom diplom och statyett får pristagaren tilldela 25 000 kronor till ett av Erikshjälpens biståndsprojekt.

Henning Gillberg får motta priset onsdagen 15 april vid ett event i Erikshjälpen Second Hands butik i Malmö.

Taggar

Global ekonomi Klimat & miljö
Annons