nyhet av Amnesty International

Goda nyheter under sommaren 2016

Person som skriver under en petitionslista i Algeriet. Brevskrivande och påtryckningar påverkar mer än en kan tro.

Samvetsfångar har frikänts, diktatorer har dömts för brott mot mänskligheten, skadestånd ska betalas, åtal har lagts ner och avslöjanden om hemliga förvar har uppdagats. Här är några av de goda nyheter som Amnestys arbete tillsammans med våra medlemmar och supportrar har bidragit till under sommaren 2016.

Guatemala

I juli frikändes sju människorättsförsvarare i Guatemala, som alla hade tillbringat nästan ett och ett halvt år i häkte för att ha försvarat vatten- och markrättigheter. Domen underströk att myndigheterna måste sluta kriminalisera urfolks agerande och påpekade att åklagarmyndighet och domare inte får bli verktyg för kriminalisering av människorättsförsvarare.

Tchad

Den 30 maj dömdes Tchads förre president Hissène Habré till livstids fängelse för de brott han begått mellan 1982-1990: krigsbrott, tortyr och brott mot mänskligheten. Fallet var det första där en domstol dömde en tidigare statschef i en afrikansk domstol för brott mot mänskligheten. Två månader senare utdömdes även skadestånd till tusentals målsägande i fallen. Det är också en seger för offer för brott mot de mänskliga rättigheterna över hela världen eftersom det visar behovet av skadestånd, även om decennier har gått sedan brotten begicks.

Mexico

I Mexiko har samvetsfången Ildefonso Zamora frigivits efter nästan nio månader i fängelse. Ildefonso Zamora har sedan 1990-talet varit aktiv miljörättsaktivist och kämpat för att skydda skogen. Han har kritiserat överdriven skogsavverkning som utförs av lokala skogshuggare och säljs vidare på annan plats.

Ildefonso fängslades efter att ha anklagats för inblandning i ett rån. Bevisen var uppenbart fabriceradeoch åtalet hade med stor sannolikhet politiska motiv. Ildefonso och hans familj har varit utsatta för hot tidigare, och 2007 mördades Ildefonsos son av lokala skogshuggare. Domare förklarade dock i augusti att bevisen inte var tillräckliga och Ildefonso Zamora släpptes fri efter nästan nio månader i fängelse.

Ryssland

I Ryssland har Konstantin Zadoja, en ung man som tvångsvårdats på ett psykiatriskt sjukhus i Sibirien, fått lämna sjukhuset efter att mängder med brev skickats till sjukhusledningen. Han fördes med våld till sjukhuset den 7 juli efter ett bråk med sin pappa som använde sitt inflytande för få sonen inlagd, trots att denne inte haft några psykiska problem tidigare.

Efter att Amnesty International utfärdat en så kallad blixtaktion fick överläkaren på sjukhuset brev från hela världen med krav på översyn av fallet. Konstantin släpptes efter att han skrivit under ett uttalande i vilket han säger att han frivilligt gått med på att läggas in och att han ska dra tillbaka sitt överklagande av domsstolsbeslutet om vård. Väl ute från sjukhuset kommer Konstantin att fortsätta driva sin överklagan om olaga frihetsberövande.

Egypten

I Egypten har tre människorättsaktivister; Dr Taher Mokhtar, Hossameldine Hammad och Ahmed Mohamed Hassan, blivit fria mot borgen efter att ha tillbringat sju månader i förvar på grundlösa anklagelser. Dr Taher Mokhtar är en välkänd människorättsaktivist och medlem av Egyptens Läkarsyndikat som arbetar för fångars rätt till hälso- och sjukvård. De arbetar även för arbetares, minoriteters och i synnerhet flyktingars rättigheter.

Hossameldine Hammad är programmerare och Ahmed Mohamed Hassan juriststuderande. De tre greps i januari av civilklädda poliser i en lägenhet i centrala Kairo inför femårsdagen av 25-januari-revolutionen. Myndigheterna lade inte fram några bevis för att underbygga anklagelserna mot dem. Utredning i fallet pågår fortfarande och Amnesty International kommer att fortsätta att följa det.

Ukraina

I Ukraina har flertal frigivningar från hemliga häkten skett. 13 personer har frigivits under sommaren, efter att Amnesty och Human Right Watch släppt en rapport som avslöjade användningen av tortyr och hemliga häkten i Östra Ukraina. Före publiceringen träffade de båda organisationerna Ukrainas militäre chefsåklagare och överlämnade en lista med namn på 16 personer som enligt uppgift hölls fängslade i Charkov.

Åklagaren lovade att personligen ta del av utredningen av de hemliga häktena. Amnesty och Human Rights Watch har sedan fått information om att sex män frigavs den 25 juli och den 2 augusti frigavs ytterligare sex män och en kvinna. Amnesty och Human Rights Watch har nu skrivit till militäråklagaren med information från vittnesmål från några av dem som frigivits och uppgifter om personer som fortfarande är fängslade. Du kan läsa hela brevet här.


Brevskrivande och påtryckningar påverkar mer än en kan tro. När Amnesty International bildades var idén att vanliga människor skulle kunna påverka beslutsfattare genom att skriva brev närmast löjeväckande. Idag kan vi med facit i hand konstatera att det är en arbetsmetod som fungerar.

Taggar

Mänskliga rättigheter
Annons