Kvinnors sexualitet, mäns våld mot kvinnor och barnäktenskap är mycket kontroversiella ämnen i Georgien. Kvinnorättsorganisationen StudioMobile använder dokumentärfilm som ett effektivt sätt att väcka diskussion och bryta tabun. Ett arbete som möts av motstånd och hot.
– Många georgiska kvinnor tror att de är skyldiga att ha sex med sin man även när de inte vill. Det är tragiskt, säger Liana Jaqeli, filmproducent och grundare av StudioMobile-Accent on Action, Kvinna till Kvinnas senaste samarbetsorganisation i Georgien.
Med sina dokumentärfilmer vill StudioMobile stärka kvinnors och tjejers sexuella och reproduktiva rättigheter. Filmerna används av kvinnoorganisationer för att driva opinion, visas i byar på den georgiska landsbygden och har även sänts i tv.
Protester från ortodoxa
Filmstudion är inhyst i en av medlemmarnas hem, en lägenhet i utkanten av huvudstaden Tbilisi. Här sitter Liana Jaqeli och de andra i StudioMobile och redigerar film på nätterna efter att barnet i familjen somnat. Ämnena är sprängstoff i Georgien idag: mäns sexuella våld mot kvinnor och kvinnors sexualitet. Ibland sätts fokus på hbtq-kvinnors sexualitet, en fråga som är extra tabu och helt osynliggjord.
Tidigare har representanter från ortodoxa kyrkan och andra konservativa aktörer både förstört en kamera och demonstrerat utanför tv-huset efter att en av StudioMobiles dokumentärer sänts.
– Jag är säker på att de ortodoxa organisationerna skulle attackera oss om de visste var vi håller hus, säger Tamar Lejava, manusförfattare och styrelsemedlem.
Bryta tabun
Filmerna provocerar, vilket är meningen.
– Vi vet att det funkar. Film är det mest effektiva sättet att väcka diskussion och bryta tabun, det hjälper människor att identifiera sig med dem som berörs av ett problem, säger Liana Jaqeli och tillägger att även många av dem som medverkar i StudioMobiles filmer får en ökad medvetenhet om sin egen situation.
En ung man som medverkade i en av film om dödligt våld mot kvinnor, berättade under inspelningen om nyväckta känslor av ånger och skuld över att han inte kunde stoppa sina föräldrar från att gifta bort hans syster när hon var 15 år.
”Vi tog helt enkelt av henne skolväskan och gifte bort henne”, säger han i filmen. Systern tvingades sluta skolan, fick tre barn, och utsattes för våld av sin make som till slut mördade henne när hon var 23 år.
Barnäktenskap vanliga
Just nu fokuserar StudioMobile på barnäktenskap, det vill säga bortgifte. Liana Jaqueli berättar att det finns fördomar i majoritetsbefolkningen om att problemet enbart förekommer i minoritetsgrupper, men att det i verkligheten sker inom hela den georgiska befolkningen, i städer såväl som på landsbygden. Var sjätte kvinna i Georgien gifte sig innan de fyllde 18 år, men statistiken är ofullständig då den enbart omfattar registrerade äktenskap.
Med hjälp av finansiering från Kvinna till Kvinna är arbetet med en ny dokumentärfilm i full gång. Trots att giftermål med barn under 16 år varit förbjudet enligt lag sker många sådana äktenskap traditionellt och utan att registreras. Den nya lagen som förbjuder äktenskap med barn under 18 år lär kringgås på samma sätt.
– Tjejer, ibland så unga som 12-13 år, tas ur skolan för att giftas bort. De tvingas till sex och blir gravida. Det handlar om sexuellt våld mot barn och sker i hela Georgien. Lagstiftningen efterföljs inte, ingen straffas. Därför måste vi också förändra attityder, säger Liana Jaqueli.
Mycket arbete lite resurser
Förutom hotbilden mot StudioMobile tyngs medlemmarna av den stora mängden arbete och knappa resurser.
– Vi är så trötta, vi jobbar på natten och står alltid till förfogande, säger Liana Jaqueli. Det är stressigt och smärtsamt att riskera att stå utan pengar. Därför är vi glada över samarbetet med Kvinna till Kvinna, som delar vår vision om att förändra samhället.