av ForumCiv

Fem entreprenörer som satsar på Somalia

Världen

Tillsammans med Business Sweden och Sida stöttar Forum Syd somaliska entreprenörer som vågar att satsa på en marknad få andra vågar röra.

Inom programmet Swedish Somali Business Programme (SSBP) kan entreprenörer söka stöd för affärsidéer med tydliga hållbarhets- och rättighetsperspektiv. Förra veckan samlade SSBP 42 entreprenörer för att vidareutveckla sina idéer, öka sina kunskaper inom företagande och mänskliga rättigheter.

Vi har stämt av med fem entreprenörer om deras ambitioner att skapa hållbart företagande i Somalia. De revolutionerar mejeriproduktionen, skapar hållbara färger och etablerar ny plattformer för internetförsäljning.

Samira Mohammad är först med lokalproducerad ost i Somalia. Foto: Maurits Otterloo

Samira Mohammed, People2work, mejeriproduktion.

- Det var en riktigt wow-känsla när jag insåg att jag var först med lokal ost- och mejeriproduktion. Det var under torkan som det slog mig att vi måste ta tillvara på alla resurser som finns. Trots att alla äter kött i Somalia så är det få som faktiskt dricker mjölk.

Det var en riktigt wow-känsla

Jag uppskattar att kunna mixa ett svenskt perspektiv på den somaliska marknaden, att kunna driva ett företag för att stärka kvinnors möjligheter med ett förankrat miljöperspektiv.

Rhoda Elmi har tidigare arbetat som farmaceut och butikschef för apotek i Göteborg. Foto: Maurits Otterloo

Rhoda Elmi, Elmimedic, import och distribution av mediciner.

- I Sverige är allt så optimerat. Så är det inte i Somalia, vi har massvis med potential och utrymme att växa. När jag undersökte kvalitén på mediciner i Somaliland insåg jag att somaliska apotek bara sålde mediciner som inte är godkända i EU. Varför ska inte Somalier ha samma medicin som i Sverige!?

Varför ska inte Somalier ha samma medicin som i Sverige!?

Hälsa är en förutsättning för att kunna bygga ett hållbart samhälle. Särskilt för kvinnor och ungdomar i Somalia. Därför vill jag importera mediciner för att höja levnadsstandarden i mitt land.

Bile Antar Huseyn vill skapa nya möjligheter för ungdomar inom tech i Somalia. Foto: Agnes Nygren

Bile Antar Huseyn, Swedhorn, internetförsäljning.

- Somalia har inte kommit långt inom onlineförsäljning. Min plan är att starta en motsvarighet av Blocket i Somalia, fast större. Privatpersoner ska kunna sälja sina saker men också grossister ska kunna använda sig av plattformen för att sälja sina varor. Jag har redan en partner i Sverige och flera kontakter i Somalia för att kunna genomföra idén. Av SSBP har jag lärt mig att riskerna är många och att det är många utmaningar men att man inte får ge upp.

Muna Magan använder sig av bara lokal produktion för att garantera hållbarhet . Foto: Agnes Nygren

Muna Magan, Riyan Organics, kosmetika företag.
- För mig handlade inte SSBP om bidraget. Det handlade om exponering och anslutning till Business Sweden och Forum Syd. Utbildningen och mentorskapet har verkligen gynnat att bygga upp mitt företag. Jag anställer kvinnliga arbetare till mitt företag eftersom de arbetar hårt, är motiverade och med sin lön tar de hand om fler människor. Barn till en kvinna som kan försörja sig kommer att gå till skolan. Det gynnar hela samhället.

Khadija Omar vill skapa både hållbarhet och möjligheter för kvinnor att få arbeta. Foto: Maurits Otterloo

Khadija Omar, Rage 3K, färgproduktion och försäljning.

- I Somalia finns kvinnor framförallt i den informella ekonomin och få är registrerade företagare. Därför vill jag vara ett föredöme. Dels som företagsledare och dels anställa kvinnor för att ge dem en tryggare tillvaro. I Somalia är människor tvungna att måla om sina hus var tredje månad eftersom färgen inte håller. Därför ska jag och min bror i Kanada, som undervisar i kemi på universitet, utveckla färger som passar bättre i Somalias klimat. Det kommer spara människor tid, pengar och vara hållbart för miljön.

Taggar

Försörjning Bistånd & utveckling