nyhet av

"En kan inte ändra hela världen själv"

Christian brinner för allas mänskliga rättigheter, att belysa strukturell rasism och att krossa machokulturen.

Christian Ghazal, 25 år, gör sin röst hörd genom filmskapande och aktivism i sociala medier. Han tror att det är viktigt mer förebilder som kan inspirera folk att ändra sitt tankesätt för en mer positiv och samarbetsvillig värld.

Christian Ghazal är en 25 år gammal filmskapare och känslan av att vara annorlunda har funnits med sedan barnsben. Känslan av att vara annorlunda är nog kanske en av de största drivkrafterna till varför Christian tycker det är viktigt att öppet tala om fördomar, strukturell rasism och använda sig av sociala medier för att för att nå ut i dessa frågor. Genom att gästposta på Instagram-kontona Machokulturen och Makthavarna ser Christian till att göra sin röst hörd.

Vad gjorde att du bestämde dig för att gästposta på dessa konton? Är det någon särskild händelse som drivit dig från tanke till handling?

Jag har blivit inspirerad av tidigare gästpostare, och blivit pushad av vänner att själv gästposta. Jag vet att det är flera som delar samma erfarenheter som jag, och fortfarande går igenom liknande upplevelser. Det jag saknade när jag var ung, var en förebild som jag kände representerade personer med samma bakgrund som jag. Personer som jag kunde identifiera mig med.

"Om jag bara lyckas nå ut till en person så kan det vara hela den personens värld en påverkar, och bara det betyder jättemycket"

Jag hade inte tillgång till sociala medier på samma sätt som unga har idag, och därför kände jag att den plattformen bör utnyttjas för att prata öppet om problematiska saker, mina erfarenheter och identitet. Om jag bara lyckas nå ut till en person så kan det vara hela den personens värld en påverkar, och bara det betyder jättemycket.

Vilka frågor brinner du mest för?

Mänskliga rättigheter, att belysa strukturell rasism och att krossa machokulturen som råder. Jag blandar mitt artisteri med dessa frågor och arbetar mycket med filmprojekt där vi tar upp sånt. Sen tycker jag att många frågor går hand i hand och det är viktigt att vara inkluderande. Jag rekommenderar att kolla upp aktivisten Kimberlé Crenshaw när det gäller intersektionell feminism.

"En kan inte ändra hela världen själv"

Vad får du för respons?

När jag skrev på Machokulturen och Makthavarna så var det många unga som skrev till mig och beskrev deras liknande erfarenheter eller att jag satt ord på deras känslor. Många andra skrev att jag har inspirerat dem att tänka annorlunda och upplyst dem med nya perspektiv. Jag blev jätteglad över reaktionerna! Det är betydelsefullt att inspirera andra att ändra sitt tankesätt för en mer positiv och samarbetsvillig värld. En kan inte ändra hela världen själv.

Taggar

Mänskliga rättigheter Jämställdhet
Annons