Komikern och skådespelaren Nour El Refai låter feminismen genomsyra allt hon gör. Hon längtar efter en feminism som är enad, men som tar tillvara allas erfarenheter.
Nour El Refai växte upp i Lund med sin mamma och fyra bröder. Hon har alltid behövt ta mer ansvar än sina bröder och kände att det fanns vissa förväntningar på henne bara för att hon var tjej.
– Min självbild var att jag var smart och stark och jag ville att folk skulle respektera mig. Men jag var en yppig tjej och istället visslade folk efter mig på stan. Det gjorde mig jättefrustrerad, säger Nour El Refai.
I högstadiet upptäckte hon feminismen och så småningom märkte hon att hon kunde använda humor som ett feministiskt vapen.
– Jag ville egentligen bli skådespelare men märkte att folk tyckte att jag var rolig, särskilt om det var något jag var förbannad över.
Har slutat känna skuld
Sedan hon var 18 år har hon slagit sig fram i den mansdominerade humorbranschen, och blivit en av Sveriges främsta komiker. Hon har också programlett Melodifestivalen, spelat karaktären Bitterfittan i teveprogrammet Ballar av Stål och spelat Mozart på Örebro länsteater.
– Jag har alltid varit feminist, men känt att allt jag gör måste vara feministiskt och genomtänkt. Sedan kom jag på att det är precis det här som patriarkatet vill, att bara för att jag är kvinna ska jag känna sådan skuld för att jag funderar på att göra till exempel musikal, för att det inte skulle vara feministiskt.
Nour El Refai kom på att hon inte behövde oroa sig för att sluta vara feminist. Hon gör det hon känner lust inför, men feminismen genomsyrar alla hennes uppdrag.
– Jag är glad att det står feminist i pannan på mig. Jag kan inte ta ansvar för att föra den feministiska kampen i rum som är helt omöjliga, eller förvandla Melodifestivalen till feministfestivalen. Men jag kan göra feminismen folklig genom att påminna om kvinnors rättigheter.
Möter ofta motstånd
Samtidigt upplever hon att hon ofta möter motstånd och okunskap. När hon för några år sedan arbetade med Melodifestivalen var det stora tidningsrubriker om att hon inte var lika rolig som sin manliga kollega.
– Det var helt orimliga reaktioner, jag skulle verkligen straffas för hur tråkig jag var, säger Nour El Refai.
Men det värsta enligt Nour El Refai, är att möta näthat från andra feminister, vilket hände när hon härom året skrev en krönika om motsättningarna feminister emellan.
– Feminismen är splittrad idag, jämfört med tidigare när det var som en enad kvinnokamp. Jag är medveten om att jag har fördelar gentemot andra kvinnor, araber och invandrare i min egen ålder men jag är inte fienden. Det är viktigt att allas erfarenheter finns med i feminismen, men det är okonstruktivt att vända oss mot varann. Det är bättre att vi är allierade, säger Nour El Refai.