Världen av Amnesty International

Demonstrations- och yttrandefriheten kränkt när Istanbul Pride brutalt slogs ner av polis

Studenter i Ankara firar Pride 2018 (c)Amnesty International

Den 30 juni var dagen då Pride-firandet skulle äga rum i Turkiets största stad, Istanbul. Men i stället för att skydda demonstrationen och möjliggöra den folkfest Pride borde vara attackerade polis de fredliga demonstranterna med gummikulor och tårgas, och ett flertal personer greps enbart för att de deltog i festligheterna. Amnesty Internationals utsända fick besked om att personer i “olämplig klädsel” skulle frihetsberövas. Polisens agerande utgör brutala kränkningar av såväl yttrande- som demonstrationsfriheten och strider mot rätten till icke-diskriminering.

— En helt och hållet fredlig Istanbul Pride har återigen drabbats av ett chockerande och omotiverat övervåld från polis som attackerade Pride-deltagarna. Det hänsynslösa bruket av tårgas och plastkulor i det här sammanhanget är helt oacceptabelt och förvärrar ytterligare det olagliga förbud som hbtqi-personer och deras allierade utsatts för i Turkiet, säger Milena Buyum, Amnesty Internationals Turkiet-researcher.

Bakgrund:

Pride-firandet i Istanbul har sedan början av 2000-talet varit det största i regionen, med tiotusentals demonstranter som med flaggor och iklädda regnbågsfärgade kläder firat rätten att vara de de är. Men efter att undantagstillståndet som följde kuppförsöket i Turkiet 2015 infördes förbjöds Istanbul Pride, på olagliga grunder och i strid mot Europakonventionen. De som trots förbudet försökt fira Pride har brutalt slagits ner. I år var första gången Pride skulle äga rum efter att undantagstillståndet lyfts.

Trots att undantagstillståndet alltså inte längre råder förbjöd Istanbuls guvernör Pride-paraden från att äga rum också i år. Efter överläggningar i sista minuten mellan polisen och organisatörerna av Istanbul Pride tilläts deltagarna att samlas på Mis Street nära Taksim-torget där representanter för Prides organisationskommitté läste upp ett pressuttalande. När Pride-deltagare lämnade Mis Street för att fortsätta firandet i små grupper på gator i närheten slog polisen till med tårgas och gummikulor, och ett flertal greps.

Taggar

Demokrati Jämställdhet Mänskliga rättigheter