av Act Svenska kyrkan

Brett samarbete för nytt Guatemala

Den sittande presidenten och vicepresidenten tvangs båda avgå förra året efter omfattande protester mot korruptionen bland annat från kvinno- urfolks och bondeorganisationer. Här möte med ASP som är paraplyorganisation för 100-talet civilorganisationer.
Världen

På initiativ av Diakonia besökte en svensk delegation med representanter från svenskt näringsliv, Svenska kyrkan, IM och We Effect förra veckan Guatemala. Tidigare ärkebiskopen Anders Wejryd skriver om en nation med stora sociala utmaningar, men med en vilja till förändring.

Vi hör om Kuba, Brasilien, Argentina och Venezuela. Om de flesta and latinamerikanska länder är det tyst. Guatemala är ett sådant, fastän dramatiska händelser skakat landet det senaste året. Den gamle presidenten Rios Montt dömdes för folkmord under det trettiosex år långa inbördeskriget (även om domen inte verkställts, av olika skäl) förra året. Den sittande presidenten och vicepresidenten tvangs båda att avgå förra året efter omfattande protester mot korruptionen. Protesterna skilde sig mot förr genom att folk från alla samhällsgrupper, från ursprungsfolk till övre medelklass, gick ut på gatorna i väldiga demonstrationer. Både presidenten och vice-presidenten har dömts och fängslats.

Guatemalas ekonomi har gått ganska bra. Man är nu ett ”lägre medelinkomstland”. Men klyftorna är dramatiska, undernäringen omfattande. Såväl andelen fattiga som extremt fattiga har fortsatta att växa. Skolgången fungerar mycket dåligt. Staten har dragit sig tillbaka från delar av landet.

Den nye presidenten, som saknar politiska erfarenhet, valdes för att han var känd; som TV-komiker i den enklare genren! Politiskt program saknas, liksom stöd i kongressen. Ekonomin kontrolleras fortsatt av en liten grupp familjer som motsätter sig öppen konkurrens och andra följder av handelsavtalen med USA och EU. Spänningar finns i övermått. Samtidigt växte det, ur de gemensamma demonstrationerna förra året, en vilja till nya koalitioner och samarbeten för ett nytt Guatemala.

Diakonia, We Effect och IM finns sedan länge i landet. Det gör Svenska kyrkan också, genom ACT, och vi har egen medarbetare på plats. Behoven är stora. En av de små lutherska kyrkorna, ILUGUA, har vi börjat ett samarbete med. Deras ledande präst nominerades för övrigt till Per Anger-priset förra året.

Rättsystemet har under det gångna året visat sig överraskande starkt i några fall. Domare har avkunnat djärva domar, exempelvis mot ledande politiker, och därefter utsatts för mordförsök.

För att informera sig och möta ledande företrädare för detta land har Diakonia en gång förut samlat en blandad delegation från det svenska samhället. I år var det dags igen. Åtta svenskar från näringslivet (stort och smått), Svenska kyrkan, rättsystemet, IM, Diakonia och We Effect har mött politiker, folkliga rörelser, arbetsgivarorganisationer, FN-representanter liksom ledare för både den katolska kyrkan och de evangelikala grupperna. För ett land som söker samsyn är en grupp som denna ovanlig och uppenbarligen värdefull. Våra observationer och våra frågor togs på stort allvar.

USA:s och Sveriges ambassader spelar tillsammans en mycket viktig roll i landet för öppenhet och mänskliga rättigheter. Vid den avslutande mottagningen på ambassaden samlades osedvanligt många från olika samhällssektorer.

Guatemala är på väg men ännu saknas de små stegen som kan leda till varaktiga förändringar. Grupper och sektorer måste tydligare identifiera sina gemensamma intressen och bygga förtroende och tillit. Det politiska systemet är utomordentligt svagt. Kyrkor som ser utöver sitt snäva egenintresse betyder och kan komma att betyda väldigt mycket.

Taggar

Bistånd & utveckling