av Act Svenska kyrkan

Akut torka: ”Omvärlden måste komma till undsättning”

nyhet

Johan Nilsson är nyss hemkommen från Etiopien. Han har rest runt i landet och pratat med många människor om den extrema torka som nu drabbar landet och även flera andra länder i östra och södra Afrika.

– Jag var här under svälten 1984/85 och det jag såg nu bekräftar bilden av att detta är den värsta torkan som drabbat landet sedan dess, säger Johan.

Johan berättar att han pratat med människor som försökt odla fyra gånger bara under det senaste året, men att samtliga skördar misslyckats och torkat ut. Matbristen innebär att barnen bara får mat en gång om dagen och tvingas gå till sömns hungriga.

– Människor tvingas sälja av den boskap som inte redan dött av torkan, för att få pengar att köpa tillbaka utsäde till dubbla priset mot vad de sålde det för, förklarar Johan.

Även arbetstillfällen och inkomstkällor går förlorade. I de drabbade områdena försörjer sig majoriteten av befolkningen på jordbruk men de kvinnor som brukar jobba på marknaden har inte längre något att sälja. Människor tvingas lämna sina hem och fly i jakt på mat och vatten. Om de hittar vatten måste de betala lokalbefolkningen där med getter för att kunna få vatten till sina andra djur.

– Det är en helt ohållbar och desperat situation och omvärlden måste komma till undsättning innan en omfattande svält bryter ut, säger Johan.
En by i närheten av Gewane i Afar, nordöstra Etiopien. På många ställen syns kadaver som dött av matbrist och uttorkning. Foto: AEimagebuilder

Else Berglund arbetar som samordnare och psykososocial rådgivare inom Svenska kyrkans flyktingprogram. I slutet av februari besökte hon flyktinglägret Aysaita i Afar, nordöstra Etiopien. Där arbetar Svenska kyrkans lokala partner, EECMY-DASSC, med att bistå eritreanska flyktingars grundläggande behov och skapa försörjningsmöjligheter i lägret.

På grund av torkan har man nu har man fått utöka verksamheten för att möta behoven hos undernärda barn samt gravida och ammande mammor. Den extrema torkan har bidragit till en akut matbrist i Afar-regionen, liksom i andra delar av landet.

– Eftersom regnen uteblivit är det extremt torrt just nu. I själva lägret finns det än så länge tillräckligt med vatten eftersom man har borrade brunnar, men bland den nomadiserande lokalbefolkningen i regionen är läget betydligt svårare. De får gå långa sträckor för att hitta vatten och bete till sin boskap, berättar Else.

Svenska kyrkan stöder just nu insatser i både Etiopien och Zimbabwe, som är två av de länder som drabbats hårt av den pågående torkan. Behoven växer för varje dag och om inte mer hjälp tillsätts inom kort riskerar en omfattande svältkatastrof att drabba stora delar av kontinenten. Din gåva gör skillnad!

Fotnot: Johan Nilsson heter egentligen något annat.

Taggar

Katastrofer
Annons