5 gånger företag har lurat oss med greenwashing
När vi som shoppar blir mer miljömedvetna börjar företagen tävla om att vara mest hållbara. Men kan man alltid lita på företag som hävdar att de är gröna? Tyvärr är svaret nej.
När vi som shoppar blir mer miljömedvetna börjar företagen tävla om att vara mest hållbara. Men kan man alltid lita på företag som hävdar att de är gröna? Tyvärr är svaret nej.
Greenwashing innebär att företag marknadsför sig själva som hållbara trots att de inte är det. Många företag hittar på egna symboler eller stämplar för att produkten ska verka bättre mot naturen eller hälsan, men som inte betyder någonting.
För att undvika greenwashing kan du leta efter godkända miljömärkningar och anmäla vilseledande märkningar. Läs mer hos oss och Hallå Konsument!
2019 konstaterade norska Konsumentverket att klädjättens Conscious Collection bröt mot norsk lag. Varför? Den marknadsfördes som miljömässigt hållbar utan att redovisa hur.
2020 visade det sig att Ikeas FSC-certifierade möbler var tillverkade av trä från skogar som avverkats illegalt i Ukraina. Detta enligt en undersökning utförd av den brittiska organisationen Earthsight.
Som en del av sin gröna satsning introducerade McDonald’s papperssugrör på alla resturanger i Storbritannien 2019. Men till skillnad från de gamla sugrören i plast kunde inte de nya sugrören av papper återvinnas, utan kastades i soporna.
Nederländska klimatorganisationer stämmer flygbolaget KLM för greenwashing. Slogans som “be a hero, fly CO2 zero” antyder att konsumenter kan flyga utan påverkan på klimatet genom att plantera träd, vilket inte går att garantera.
2015 erkände Volkswagen att de fuskat med sina testmätningar. De utrustade bilar med mjukvara som vid testtillfällena såg till att bilarna presterade inom acceptabla gränsvärden för utsläpp, trots att de i vanligt bruk låg långt över detta.