6 sätt att påverka samhället

Volontär & Aktivism

Brinner du också för att förändra världen? Vill du göra din röst hörd? Globalportalen tipsar om sex sätt att komma igång!

Organisera dig ideellt

Sök upp en organisation som jobbar för det du tror på och bli aktivist eller volontär. Många organisationer är beroende av att människor engagerar sig ideellt för att skapa förändring. Det kan vara allt från att jobba med läxhjälp, samla in signaturer till upprop till att sitta i styrelsen för din favoritorganisation.

I vår platsbank finns massor av volontäruppdrag!

Ge dig in i politiken

Alla politiska partier och ungdomsförbund grundar sig på en aktiv medlemsbas. Var med och dela ut flygblad, gå på möten och lär känna andra medlemmar. Det behövs ingen masterexamen i statsvetenskap för att engagera sig politiskt – det kan vi alla göra.

Engagera dig digitalt

Att gilla och dela inlägg gör stor skillnad. Sociala medier har skapat enorma politiska överraskningar de senaste åren och tas på stort allvar av både civilsamhällesorganisationer och politiska partier. Använd din röst för att sprida de budskap du tror på!

Demonstrera

Förändring sker när tillräckligt många människor kräver det. Ser du en planerad demonstration som du tror på? Gör ett plakat och ta med dig några vänner! När tillräckligt många gör det är det omöjligt för politikerna att blunda. Under pandemin har flera digitala demonstrationer arrangerats – bland annat för Fridays for Future och Black Lives Matter.

Kolla i vår eventkalender för att hitta fler digitala demonstrationer och event.

Utbilda dig

Jobba för det du tror på. Oavsett om det är klimatkampen, en jämställd värld eller social rättvisa för alla så kräver de flesta branscher både expertis och erfarenhet.

Kolla in vår lista på utbildningar med internationell profil!

Starta din egen rörelse

Hittar du inget som passar? Samla dina vänner som brinner för samma sak och starta er egen kamp. Alla rörelser och organisationer vi har idag började med några få eldsjälar som hade fått nog.

Läs vår guide om hur du startar din egen organisation.

Taggar

Agenda 2030 Demokrati Mänskliga rättigheter Valet 2022