Guide: Så startar du en egen organisation
Har du funderat på hur det skulle vara att starta en egen organisation för att driva förändring? Vi guidar dig genom de viktigaste stegen!
Denna webbplats använder kakor för att förbättra din vistelse. Genom att använda webbplatsen godkänner du vår användning av kakor.
Hjälper till att utföra vissa funktioner som att dela innehållet på webbplatsen på sociala medieplattformar, samla in feedback och andra tredjepartsfunktioner.
Ger oss information om hur vår webbplats används, och gör att vi kan underhålla, driva och förbättra användarupplevelsen.
Används för att förstå och analysera webbplatsens prestanda, vilket bidrar till att ge besökarna en bättre användarupplevelse.
Har du funderat på hur det skulle vara att starta en egen organisation för att driva förändring? Vi guidar dig genom de viktigaste stegen!
Människors möjlighet att organisera sig är grunden i ett demokratiskt samhälle. Den gav oss kvinnlig rösträtt i början av 1900-talet, bidrog till att samtyckeslagen infördes 2018 och har tvingat politiker överallt att sätta klimatet på agendan.
Idag lever vi i en tid där vi ser hur angreppen mot civilsamhället ökar, både ute i världen och här hemma i Sverige. Att starta en egen organisation kan vara ett effektivt sätt att samla människor med samma vision för att skapa långsiktig förändring.
Fördelarna med att starta en organisation är många! Du skapar en formell bas för dig och dina allierade att verka utifrån. Ni sätter upp tydliga strukturer för hur ni vill förändra och kan också börja söka pengar för att accelerera ert arbete för en bättre framtid.
Har du personer i din närhet som vill vara med på tåget? Bjud in till ett brainstorming-möte! Om du inte känner någon som vill engagera sig så testa att efterlysa folk i sociala medier. Det är lättare och roligare om ni är fler som kan dela på ansvaret!
Vad ser du för problem i samhället som du vill förändra? Skriv ner det problem som din organisation ska jobba för att lösa. Då blir organisationens syfte tydligt!
Vad vill ni att andra ska associera er med? Spåna på olika namn och ta in feedback från personer i er närhet. Glöm inte att fira när ni har bestämt er!
Vilka har ansvaret för att leda organisationen, ha koll på ekonomin och engagera medlemmar och aktivister?
Läs mer om vad en styrelse gör på förening.se!
Stadgarna fungerar som en trygghet för er organisation, så att alla vet vad som gäller. I dom skriver ni ner organisationens syfte och regler.
Kolla in Malmö Ideellas guide till hur du skriver stadgar!
Bjud in de som är intresserade av att bli medlemmar i organisationen och rösta igenom stadgar och styrelse.
Tips på dagordning till det första årsmötet finns på förening.se!
När ni är klara med stegen ovan kan ni ansöka om ett organisationsnummer hos Skatteverket. Det är inget måste, men kommer behövas om ni vill öppna ett bankkonto och söka pengar.
Om ni bestämmer er för att ni vill söka pengar till er verksamhet så finns det många fonder att söka från.
Kolla in listan hos Svensk bidragsförmedling!
PeaceWorks föreningsnätverk hjälper till med det praktiska och ekonomiska så att du kan starta din organisation. Att driva en organisation tar tid och energi, men kom ihåg att alla rörelser och organisationer vi har idag började med några eldsjälar som fått nog. Som en del av PeaceWorks nätverk får ni fortsatt stöd längs vägen!
Läs mer på PeaceWorks hemsida!
Lycka till!
Har du startat en ideell förening? Vill du berätta om det för oss? Hör av dig!